shadravan.jpg abonament1.png
 
 
брой от 18.07.2018 г.
ekip7-small-2018-7-18.png

Търсене

Вход


Забравена парола
baner_ekip7_170x236.jpg
ludogorie.jpg
Начало
Семейство Гюлвер и Халил ХАСАН: Община Цар Калоян пренебрегва решение на Върховния касационен съд
07 August 2017

Може ли общинска администрация и общински кмет да неглижират решение на най-висша съдебна инстанция и да прави каквото си иска? Въпросът изглежда абсурден, но се оказва, че може. И се оказва, че поговорката, която леко перифразираме, "Царят не дава, пъдарят дава!", важи с пълна сила и в наши дни.


08_08_2017_ezer4e_1.jpgСитуацията потвърдиха с факти и доказателства семейство Гюлвер и Халил Хасан.

Двамата живеят в лознишкото село Бели Лом, но Гюлвер е от село Езерче, община Цар Калоян. Жената е наследник на поземлен имот с площ 1.7 декара. Мястото е на края на селото. Там е била къщата на покойния й дядо Юсуф Кючюкали. Тя е съборена преди около десет години. Оттогава досега семейството обработва празното място като ясак, заедно с прилежащите 3 декара. По думите на Гюлмер, откакто се помни, дядо й е обработвал и това място през целия си живот, както и неговите родители и деди. То е извън регулация и никога не е било включвано в нивите на някогашното ТКЗС.

Въпреки безспорния факт, че теренът, където е била къщата, е наследствен и е собственост на Гюлвер Хасан, кметът на община Цар Калоян е насрочил за трети път търг за продажбата му, който е днес, 7 август, от 11 часа.

08_08_2017_ezer4e_2.jpg08_08_2017_ezer4e_3.jpg

Абсурдното в този търг е това, че със свое решение Върховният касационен съд потвърждава решението на Окръжен съд - Разград, според което за законен собственик на имота от 1.7 дка е призната Гюлвер Хасан. Освен това, Община Цар Калоян е осъдена да плати съдебните разходи в общ размер 565 лева.

За търга семейство Хасан научили случайно в края на миналата седмица. След като подали жалба в Районна прокуратура, в петък те посетиха редакцията на "Екип 7" и пожелаха случващото се да стане публично достояние. Мъжът допълни, че продажбата, първо на 3-те декара, а сега и на наследствените 1.7 декара, се прави от кмета, за да се удовлетвори желанието на местен човек, който възнамерявал да построи там кравеферма.

„Искат да ни поставят пред свършен факт и после да направят заменка с някой парцел по чукарите. Тава няма да стане“, категоричен е Халил Хасан.


Димитър КИРИЛОВ