shadravan.jpg abonament1.png
 
 
брой от 18.07.2018 г.
ekip7-small-2018-7-18.png

Търсене

Вход


Забравена парола
baner_ekip7_170x236.jpg
ludogorie.jpg
Начало
Удостоверенията за наличие или липса на задължения - вече само по електронен път
07 August 2017

Националната агенция за приходите /НАП/ и Асоциацията на банките в България се споразумяха удостоверенията за наличие или липса на задължения за клиентите на банките при предоставянето на кредити да се заявяват и получават изцяло електронно. Очаква се електронният обмен да започне в близките месеци. Това съобщи за "Екип 7" Йордан Йорданов, началник отдел "Услуги за клиенти" в разградския офис на приходната агенция.


Той уточни, че освен това, всички държавни органи и общини, които изискват клиентите им да представят удостоверения за дължими данъци, ще получават тази информация от НАП отново по електронен път.

Промените са записани в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс и влизат в сила от началото на 2018 година. В момента над 100 закона и наредби изискват граждани и фирми да представят пред различни държавни и общински институции удостоверения за наличие или липса на задължения, като всяка година НАП издава около 400 000 документа на хартия. Още през ноември 2016 година НАП създаде нова електронна услуга, чрез която държавните органи могат да получат данните по електронен път, спестявайки на гражданите време и разходи.

От началото на годината услугата е ползвана около 5000 пъти за цялата страна, а в обхвата на офис Разград са само 16 броя и то основно от Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация".

"Призоваваме всички държавни органи и общини да се възползват от тази услуга и да спестят време и пари на гражданите и фирмите в Разградска област", заяви Йордан Йорданов.