shadravan.jpg abonament1.png
 
 
брой от 18.07.2018 г.
ekip7-small-2018-7-18.png

Търсене

Вход


Забравена парола
baner_ekip7_170x236.jpg
ludogorie.jpg
Начало
Студент по право от Богданци ще се бори за промяна на съдебната система
09 August 2017

„Смятам, че съм получил блестящо образование, също както историците описват в учебниците по история образованието, което са получили солунските братя Кирил и Методий в престижната Магнаурска школа“. Това разказа 20-годишният Хасан Хасан от самуилското село Богданци. Миналата той е завършил средното си образование в СУ „Св. св. Кирил и Методий“ в Самуил с успех от дипломата 5.97.


09_08_2017_hasan-3.jpg09_08_2017_hasan-1.jpg

Смята, че е благословен, че е възпитаник на това училище и изпитва благодарност към преподавателите си, които са му дали не само грамотност по отношение на пунктуацията и правописа, а са допринесли за формирането на ценностната му система.

Особено признателен е на учителката си по български език и литература Ценка Русева, която вижда неговия талант и през целия период на обучение му го подкрепя и насърчава да се развива. По нейна препоръка Хасан за първи път се изявява в конкурс и изпраща своя творба за участие в Националния ученически литературен и журналистически конкурс „Стоян Михайловски“ в Русе, в който е отличен с втора награда. Оттам нататък успехите започват да се множат и ученикът печели второ място от конкурса за есе на тема „Моето най-важно човешко право“, организиран от Окръжния съд в Разград. Той продължава да разгръща потенциала си не само в полето на литературата, а и в сферата на историята и биологията. Участва в конкурси, организирани от Висшия съдебен съвет, Центъра за еврейско-българско сътрудничество „Алеф“, Химикотехнологичния и металургичен университет в София. Младежът казва, че не би постигнал нито един от успехите си без подкрепата и всеотдайността на преподавателя му по история Неделчо Неделчев и учителката му по биология и здравно образование Йорданка Гичева.

Според него училището има не само образователна, а и възпитателна функция, затова е благодарен на учителите си, че са му помогнали да изгради своя морален кодекс.

„Училището не е място, в което преподавателите набиват с парен чук знания или морал в чистото съзнание на учениците, но все пак педагозите имат своя дял в изграждането на ценностната им скала. В България се е образувало едно пространство на вакуум по отношение на ценностите. След отхвърлянето на комунистическите ценности не са зададени нови, които да бъдат възприети от младото поколение. Оставени в едно висящо положение, днешните млади хора не успяват да се ориентират кои ценности са полезни и кои вредни за тях“, коментира 20-годишният Хасан Хасан.

Според него най-важните качества, които трябва да притежава един човек, са честност и почтеност, по тази причина се насочва към специалността „Право“. В момента е студент във Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“ и завършва първата година от обучението си с успех 6.00.

Не смята, че е ощетен от съдбата за това, че е роден в малко село като Богданци и е завършил образованието си в училище, намиращо се на селски терен, дори се чувства още по-мотивиран да покаже капацитета си. Припомня, че Елин Пелин и Йордан Йовков също са били от село, но са притежавали големи дарби и заложби, с които са запомнени и до днес.

Според него всеки човек се ражда с мисия в този живот, а неговата е да помага на хората в търсенето на справедливост, воден от думите на древноримския поет Хораций „Напразни са законите без нравственост“.

„Избрах тази специалност, защото правото ще ми даде възможност да пресека това сиво небе, което е надвиснало над нас. Това, което научих през първата година в университета, е, че правото е най-важният обществено-нормативен регулатор, антипод на хаоса в обществото. Проблемът е, че не изпълнява своите изначални функции и моята цел е да променя поне отчасти съдебната система, за да дадем място на едно розово небе над нас“, каза Хасанов. Той допълни, че промяната трябва да започне от прокуратурата, която трябва да се отличава със своята независимост, а в момента е приватизирана и контролирана от държавата и от силните политици на деня.

Младежът припомни, че доцент Кристиан Таков, който почина преди два месеца, се бореше именно за върховенството на правото, а не на закона, което означава върховенство на всички фундаментални човешки ценности, обхващащи свободата във всичките й форми.

След като завърши висшето си образование иска да работи като адвокат, защото смята, че се изисква най-широк набор от качества и гъвкавост в предвиждането на ходовете на останалите участници в съдебния процес.

„Искам да работя от страната на защитата, защото адвокатът трябва да мисли като съдия, като прокурор и като свой колега адвокат. Той трябва да предвиди каква защита и какво обвинение ще отправи отсрещната страна, за да отвърне на атаката по един подобаващ начин“, смята младият мъж и допълва, че се замисля за академична кариера.

Пожелаваме му успех в осъществяването на амбициозни цели, които си е поставил и нека следващият материал, който ще поместим във вестника, да бъде с доцент Хасан Хасан, който работи в името на справедливостта и равенството на Темида.


Антония КИРИЛОВА