shadravan.jpg abonament1.png
 
 
брой от 18.07.2018 г.
ekip7-small-2018-7-18.png

Търсене

Вход


Забравена парола
baner_ekip7_170x236.jpg
ludogorie.jpg
Начало
Жегата поразява младите, старите оцеляват на сянка
09 August 2017

Двойно са се увеличили повикванията в Центъра за спешна медицинска помощ - Разград заради жегата през последната седмица, съобщи неговият директор д-р Николай Йоцов. Вместо обичайните 10-15 сигнала на ден от региона за спешна намеса на медиците, сега те са скочили на над 25. Само в петък, събота и неделя молбите за помощ са близо 80.


09_08_2017_jegi.jpgНай-честите случаи са хипертонични кризи, сърдечно-съдови проблеми, колапси. В периода е налице и завишен прием на пациенти в болниците в Разград, Кубрат и Исперих.

За една седмица са регистрирани 10 инсулта и 5 инфаркта.

Любопитен е фактът, че почти всички от пострадалите от горещините са хора в трудоспособна възраст. Сериозно потърпевши от топлата вълна възрастни хора почти няма. Това се обяснява с тяхната предпазливост и спазване на съветите на здравните специалисти да се пазят. Изводът е, че за разлика от пенсионерите, по-младите като че ли подценяват риска от жаркото слънце.

Въпреки прогнозите за края на "апокалипсиса", д-р Николай Йоцов призова хората по възможност да стоят на сянка в диапазона между 10 и 18 часа и да пият повече вода.


Димитър КИРИЛОВ