shadravan.jpg abonament1.png
 
 
брой от 18.07.2018 г.
ekip7-small-2018-7-18.png

Търсене

Вход


Забравена парола
baner_ekip7_170x236.jpg
ludogorie.jpg
Начало
Зловонна миризма отново трови разградчани
09 August 2017

Нетърпима зловонна миризма отново се разстила над Разград и налага противогазът да се превърне в най-търсения аксесоар това лято. По традиция в разгара на август в града и околните села се носи смрад на фекалии, която освен че е неприятна в жегите, води до обостряне на алергии и белодробни заболявания.


В редакцията постъпиха десетки сигнали за силната воня, която се носи в района на автогарата, базата „Гнездо на орли“, Водната централа и жилищните комплекси „Лудогорие“ и „Орел“. Разградчани предполагат, че силната задушлива миризма идва от предприятията в Западната промишлена зона или се дължи на обичайното за сезона торене на земеделските площи.

В социалните мрежи се изля вълна от недоволство заради обгазяването, което продължава повече от седмица. „Затова ли плащаме данъци и такси – за отровен въздух и мръсна вода?

Нека държавните контролни органи и общински служби вземат адекватни мерки, за да спре най-накрая този целенасочен геноцид над населението“, коментират ядосано разградчани.

Други подхождат с хумор към проблема и предлагат, тъй като Разград е известен като „град на цветята“ просто да се засадят повече теменужки, за да не се усеща острата воня.

Сигнали за неприятните миризми са подадени към Регионалната инспекция по околната среда и водите в Русе, която има право да прилага административно-наказателни мерки спрямо нарушителите. Оплакванията на гражданите са, че в малките часове на денонощието се появяват миризми на сероводород и птича тор, която се използва за наторяване на съседни обработваеми земи.

Експерти от институцията извършиха проверки за изясняване на произхода на миризмите и направиха обход в района на пречиствателната станция на „Биовет“ АД, където установиха характерната миризма на отпадъчните води от производствената дейност на дружеството. По информация на инспекцията строително-монтажните работи по изграждане на новото физико-химичното стъпало са приключили. В момента се извършват настройки на работата му, които са потенциален източник на миризми.

Новото стъпало от пречиствателната станция на дружеството ще бъде въведено в експлоатация през септември, след провеждане на задължителните 72-часови проби за работа на съоръженията и държавна приемателна комисия.

От инспекцията по околната среда и водите допълниха, че поради съмнения за наличие на други потенциални източници на миризми ще бъдат извършени проверки на условията в

комплексните разрешителни на още две инсталации в града. Това са пречиствателната станция на „Биовет“ и инсталацията за обезвреждане на опасни отпадъци чрез изгаряне, която се намира в близост до същото предприятие, но все още не функционира.

Предстоят нови измервания на въздуха в Разград с мобилната автоматична станция на Регионална лаборатория към Изпълнителна агенция по околна среда. „РИОСВ-Русе си сътрудничи с Община Разград, която е сформирала група за обходи в малките часове на денонощието“, заявиха от инспекцията.

Оказва се, че има още един източник на неприятните миризми, установен след проверка на служители от дирекция „Програми и околна среда“ към Община Разград. След подадени сигнали за непоносима смрад на тор е сформирана група, която е установила разпръсната тор в нива в землището на Мортагоново. Не е голямо отстоянието от наторените с оборска тор земи и квартала, което подкрепя факта, че именно в тази част на Разград се разнесе специфичната миризма на фекалии.

Обогатяването на почвата е утвърдена национална земеделска практика при обработката на земеделски земи, затова Община Разград изпрати писма до земеделските производители с изискване да уведомят населението за периода, в който ще влагат торова маса. От администрацията призовават арендаторите да ограничат разнасянето на появилите се миризми от торенето като извършат своевременно дълбочинна обработка на третираните площи.

Едно е ясно – хората от региона настояват непоносимата воня да спре и нарушителите да бъдат санкционирани.

Миналата година гневът на разградчани, заради замърсяването на въздуха, прерасна в протести. Тогава бяха разпоредени извънредни проверки и от РИОСВ-Русе установиха, че „Биовет“ АД – клон Разград не спазва индивидуалните емисионни ограничения за отпадъчните води, определени в комплексното разрешително на дружеството. За извършеното нарушение от миналия септември досега предприятието всеки месец плаща глоба в размер на 11 000 лева, която в последния месец е намалена на 4 300 лева.

Едно от действията, които предприе ръководството на „Биовет“ за отстраняване на технологичните нарушения, бе именно изграждане на физико-химично стъпало по датски модел, което скоро ще започне да работи.


Антония КИРИЛОВА