shadravan.jpg abonament1.png
 
 
брой от 18.07.2018 г.
ekip7-small-2018-7-18.png

Търсене

Вход


Забравена парола
baner_ekip7_170x236.jpg
ludogorie.jpg
Начало
Богослов Стоянов – коминочистачът, който чисти сажди и благославя хората
11 August 2017

От стари времена съществува суеверието, че да докоснеш коминочистач, е на късмет. По тази причина 24-годишният Богослов Стоянов няма как да остане незабелязан с емблематичния за професията черен цилиндър и специфичното оборудване от телени четки и въжета, с които се разхожда по улиците на Разград. Той е единственият коминочистач в града и непрестанно събира тълпи от хора, които искат да го пипнат и да се снимат с него за спомен. Любопитното е, че професията няма утвърден статут и работещите в сферата се водят „творци“.


11_08_2017_komin.jpgМладият коминочистач е абсолютно въплъщение на това определение и се отличава с широка усмивка и артистичен подход в комуникацията с хората. Отговаряйки напълно на собственото си име, той пръска благословии и отправя към всички, с които се среща, пожелания за късмет, щастие, берекет и любов.

24-годишният мъж разказва, че от пет години част от професионалните му задължения е да почиства комини. След като завършва Професионалната гимназия по транспорт и строителство „Христо Смирненски“ в Разград, не си представя, че ще стане коминочистач и първоначално се ориентира в сферата на охранителния бизнес. По-късно започва работа като инспектор по опазване на обществения ред в отдел „Контрол по строителството, обществен ред охрана и транспорт“ към Община Разград.

Тоталната смяна на професията става случайно, след като един негов колега търси специалист, който да му отпуши комина. Младият мъж има известен опит, тъй като неговият чичо Петър Богословов се занимавал с такава дейност, и решава да направи услуга на приятел. Веднага след това започват масово да го търсят и Богослов си дава сметка, че има хляб в тази работа, защото услугата е необходима, а на практика няма кой да я предоставя. И така решава да се заеме с нелеката професия на коминочистач и по цял ден обикаля по покривите на сградите.

Разказва, че е намирал всевъзможни предмети в комините – лъжици, вилици, водопроводни тръби, строителни отпадъци, телефони, а най-стряскаща е била гледката на умрели животни За чистенето за саждите разполага с цял арсенал от специализирани уреди.

„Имам четири различни гюлета, с които чистя, защото комините имат различен диаметър. Задължителна част от оборудването ми е телената четка и винаги си нося две въжета, едното е петдесетметрово, а другото е с дължина осемдесет метра. Купил съм си и една котва, чрез която вадя паднали предмети“, разказва коминочистачът.

Допълва, че почистването на един комин му отнема различно време – от два часа до два дни. Откакто е в бранша, не е останал без работа и на ден има по десет-петнадесет поръчки. Естествено, най-често го търсят в началото на есенния сезон, когато хората се подготвят за предстоящата зима и паленето на печки.

Благодарен е, че е намерил призванието си и казва, че няма намерение да замени трудоемката работа под небето за удобна служба зад бюро. Върши задълженията си с радост и след себе си оставя, освен чисти комини, и редица благопожелания.

„Вярвам, че нося късмет на хората и от сърце им пожелавам здраве, успех, пари и да постигнат мечтите си. Често се връщат отново при мен и споделят, че след като са ме докоснали, много им е провървяло в живота, дори една жена се похвали, че е спечелила от държавната лотария, след като ме пипнала за кадем“, допълва Богослов Стоянов, потвърждавайки вярването, че коминочистачите помагат на хората в домовете им да има топлина не само на материално, а и на духовно ниво.

Антония КИРИЛОВА