shadravan.jpg abonament1.png
 
 
брой от 18.07.2018 г.
ekip7-small-2018-7-18.png

Търсене

Вход


Забравена парола
baner_ekip7_170x236.jpg
ludogorie.jpg
Начало
Разправия на сесията в Разград заради мръсния въздух
11 August 2017

Извънредната августовска сесия в Разград приключи за час, след като съветниците поотделно гласуваха за включване на всяка предложена докладна в дневния ред и четири от общо десет отпаднаха. Шестте останали докладни бяха одобрени, като най-съществените от тях бяха за управлението на имоти, общинска собственост, както и на предложението за определяне на средищни училища. На миналата сесия заради липса на кворум 7-те средищни училища не бяха определени и имаше риск те да не получат финансиране от МОН.


Пречка за това вече няма, а средищни училища /такива, към които се извозват деца от други населени места/ за предстоящата учебна година са: ОУ „Васил Левски“ - Разград, ОУ „Никола Вапцаров“ - Разград, ОУ „Никола Икономов“ - Разград, ОУ „Отец Паисий“ - Разград, СУ „Христо Ботев“ - Разград, ОУ „Кирил и Методий“ - с. Киченица, ОУ „Д-р Петър Берон“ - с. Осенец.

Най-оживено в залата стана при обсъждането на внесена от независимата общинска съветничка Милена Орешкова декларация във връзка с подновеното замърсяване на въздуха в града през последната седмица. Ето пълния текст на декларацията.


В последната седмица въздухът в Разград отново е замърсен. Високите августувски температури, съчетани с неприятната миризма на химикали, правят околната среда непоносима за хората от града.

Проверката на РИОСВ в Русе е установила, че въздухът е наситен с миризма от отпадъчните води на фармацевтичния завод „Биовет“. Предприятието разширява производството си и количеството на водите, наситени с химикали, които ще се изливат в река Бели Лом тепърва ще расте.

В скоро време ще започне разширение и изграждане на нови индустриални мощности и на територията на завода на „Амилум“. Компанията планира почти двойно увеличаване на производствения си капацитет. Това ще увеличи и количеството на отпадните води, както и опасностите за околната среда.

Причините екоравновесието в Разград да бъде поставено на изпитание не са в компаниите, които инвестират в пречиствателни съоръжения, развиват производството си, отварят работни места и създават брутен вътрешен продукт.

Истината е, че градската инфраструктура не е подготвена да посрещне предизвикателствата на икономическото развитие на големите предприятия в региона. Общината, в лицето на кмета Валентин Василев, е безучастен наблюдател на това, което става наоколо. Местната власт няма нито желание, нито капацитет да търси и предлага решения на проблемите, които предстоят.

В Разград няма готовност за създаването на единна водна асоциация, не се търсят европейски средства за развитие на ВиК инфраструктурата. Кметският екип не се интересува от генезиса на проблема със замърсения въздух, не търси трайно и перспективно решение.

Когато дойдат избори, кметът Василев и неговата партия ГЕРБ обещават, че ще привличат инвеститори в Разград. Но не са в състояние да предложат адекватно решение на съществуващите проблеми на установилите се вече в Разград големи индустриални компании. Въпреки многобройните оплаквания от страна на граждани, местната власт бездейства и се оправдава, че нищо не зависи от нея.

Това не е вярно. Кметът и неговият екип имат и възможността, и задължението да поддържат и развиват градската инфраструктура. Местната управа може и е длъжна да търси дългосрочни и устойчиви решения, които да позволяват на бизнеса да се разширява, без това да пречи на качеството на живот за хората.

Призоваваме кмета Валентин Василев да излезе от летаргията на бездействието и да се заеме с работа. Не е достатъчно да пише писма до фермерите, наторили нивите си с оборски тор, като ги призовава да бързат да орат. Става дума за сериозни проблеми, които изискват компетентни и устойчиви решения. Хората в Разград заслужават да дишат чист въздух, а администрацията е длъжна да им осигури това право.


Декларацията бе гласувана, но не бе приета, при резултат 11 „за“, 6 „против“ и 5 „въздържал се“ при присъстващи 30 съветници. За приемането й гласуваха четирима съветници от Реформаторския блок, четирима от ДПС, двама от БСП и самата вносителка. Против бяха основно от ГЕРБ, а останалите или се въздържаха, или не гласуваха.

Кметът Валентин Василев в отговор окачестви декларацията като грубо и манипулативно и подвеждащо изказване, в което изнесените факти не отговарят на истината. Василев каза какво е свършила общинската администрация за установяване и ограничаване на източниците на замърсяване. Той изтъкна, че общината отдавна има готов проект за воден цикъл за 35 000 000 лева, но реализацията му се спира от общините Исперих и Самуил, които не желаят да се включат към Водната асоциация, а това е необходимо и задължително условия Разград да получи средствата. Василев осведоми съветниците, че е разговарял с премиера, както и с лидера на ДПС Мустафа Карадайъ, от когото поискал съдействие съветниците на партията в Исперих да подкрепят на последната сесия присъединяването на местното ВиК към Асоциацията, но това не станало.

„Не мога да приема Вашите думи, защото казаното от Вас граничи с празнословие“, заключи Василев в обръщението си към Орешкова.