shadravan.jpg abonament1.png
 
 
брой от 18.07.2018 г.
ekip7-small-2018-7-18.png

Търсене

Вход


Забравена парола
baner_ekip7_170x236.jpg
ludogorie.jpg
Начало
Предизвикателството „30 за 30“, или кампанията „Да мотивираме един милион българи да тренират 30 дни
11 August 2017

Интернет пространството днес прелива от предложения за влизане в желаната физическа форма. Те стават особено примамливи в сезона на летните почивки. Напоследък обаче една революционна идея набира множество последователи в социалните мрежи.

„Тренирай с 30 различни видове спортни занимания за 30 дни“ е предизвикателство, отправено към българската нация, но не само за да повиши самочувствието от външния ни вид.


11_08_2017_milion-3.jpgЗамисълът е чрез подобряване на здравето на българите да се повиши тонусът, щастието, продуктивността и креативността. Чрез споделянето на инициативата с близки, приятели или просто познати идеята е успяла да достигне до хиляди българи.

Инициатор е предприемачът и фитнес инструктор Лазар Радков, който стана известен с организирания пред сградата на парламента в София флашмоб за лицеви опори. Освен в България, подобни дейности са организирани във Виена и Мюнхен, а през септември в столицата ни предстои опит за Гинес рекорд за най-много хора, правещи лицеви опори.

11_08_2017_milion-1.jpg11_08_2017_milion-2.jpg

Целта на 30-дневното предизвикателство е повече хора да приемат спорта като начин за подобряване на здравословното си състояние. Като безспорен факт се отчита, че според статистическата служба Евростат българите сме на предпоследно място по процент извършена физическа дейност извън работно време и сред челните места по консумация на алкохол и цигари за 2014 година. Поради тези причини се заражда идеята за мотивирането на един милион българи да обърнат по-голямо внимание на физическите тренировки ежедневно. Изявявайки желание, всеки участник получава напълно безплатно по електронен път наръчник със съвети за ефикасни резултати. За хората с най-добри постижения и за тези, които се включват активно в кампанията, са предвидени награди.

Чрез социалните мрежи предизвикателството достига и до Али Алиев и Нежда Сейфулова от Разград.

Лекар по професия, Али е наясно какви са ползите от ежедневното практикуване на спортни занимания и без колебание приема предизвикателството. Заявява, че „лесно няма“, но в края е удовлетворен от постигнатото. След като изминава 30-ия ден, благодарение на програмата и предишни физически занимания, той вече си е изградил режим и не спира да тренира и днес. Освен това се отказва от вредните навици, като консумацията на алкохол и цигари, и излиза от черната статистика.

За четвъртокурсничката във Великотърновския университет „Св. Св. Кирил и Методий“ Нежда започването на програмата е начин за завръщане към спорта. Тя се намира по средата на 30-дневния период и напред я води желанието ѝ за по-активен и здравословен начин на живот. Убедена е, също като Али, че дори след като измине един месец, няма да се откаже от спортните занимания.

Основният слоган на кампанията е „Ти си човекът, който променя света!“. Обещания за чудеса в края на месеца няма, защото единствено от нас зависи какъв начин на живот избираме да водим.


Десислава СТЕФАНОВА