shadravan.jpg abonament1.png
 
 
брой от 18.07.2018 г.
ekip7-small-2018-7-18.png

Търсене

Вход


Забравена парола
baner_ekip7_170x236.jpg
ludogorie.jpg
Начало
Танцьорите от „Капанска магия“ поведоха хорото в Николово
11 August 2017

Пазителите на българския фолклор от Школа по народни танци „Капанска магия“ в село Гецово участваха в Националния конкурс-надиграване „Да се хванем на хорото, на Текето под небето“. Надпреварата се проведе в рамките на традиционния Ден на отдиха, организиран от Община Русе, кметството в село Николово и Народно читалище „Пробуда – 1901“.


11_08_2017_kapanska.jpgДълги хора на няколко ката се извиваха под открито небе в продължение на три дни в пространството на лесопарк „Липник“. Фолклорното надиграване се проведе за седма поредна година и в него участваха 12 колектива, които богатството на народните танци от различни фолклорни области на България.

Самодейците от Гецово представиха автентичните български хора „Тракийска китка“ и „Арканул“. В надиграването по двойки уменията си демонстрираха ръководителят на школата Неделчо Райчев и танцьорката Марияна Русева, които се класираха на трето място.

За участието си във фолклорната надпревара съставът получи специалната награда на кмета на село Николово – Марийка Генова. Тя благодари на всички участници, че популяризират автентичния български фолклор и помагат за съхраняването на традициите, завещани от предците ни.

В края на тридневния празник голямата награда от събора и първо място спечелиха участниците от танцовия състав в село Калипетрово. Втора награда заслужиха танцьорите от клуб „Чанове“ от Русе, а третото място грабнаха домакините от Танцова формация „Липник“ в село Николово. Призът на публиката отиде при самодейците от Нова Черна, а журито присъди специална награда на участниците от село Червена вода.

След награждаването, празникът продължи с хоротека под звездите с участието на оркестър за народна музика „Настроение“, която продължи до малките часове на нощта.

Антония КИРИЛОВА