Търсене

Начало Интервю Поп и рок група „Soda A'coustic“ за пръв път в Разград на голяма сцена
Поп и рок група „Soda A'coustic“ за пръв път в Разград на голяма сцена
11 September 2017

Приятелите на поп и рок звученето в Разград ще имат възможност на 12 септември от 20 часа на Ронда в Градския парк да послушат и да се насладят на една сравнително нова банда, която може би вече някои познават под името „Soda A'coustic“. Създадена е през 2016 година от разградския музикант Диан Максимов /основател на групата, китара, вокал/, в нея се включват още Евгени Марков /също китара и вокал/, както и Росен Минчев от град Русе, който се изявява като основен вокал.


11_09_2017_soda_1.jpgВ предстоящото есенно събитие в Разград ще се включи и Емилиян Драганов, барабанист. Идеята на музикалната формацията е да популяризира и така да запази българската поп и рок музика от нейните най-добри години – като се започне от 70-те и се стигне до днес – в акустичен вариант. Репертоарът на групата включва други известни и любими състави като „Диана Експрес“, „Щурците“, „Сигнал“, БТР, ФСБ, Милена Славова, „Авеню“, Любо Киров, Васил Найденов, „Тангра“, „Ку-Ку бенд“, „Д2“, „Ахат“, „Импулс“ и още. За приключението „да си имаш собствена банда“, за неволите на феновете на различната от чалга музика в малкия град, за шумните купони, на които се веят дълги коси – за всичко това ще си говорим днес с момчетата от „Soda A'coustic.

 


11_09_2017_soda_4.jpgЗдравейте, момчета! Първо Ви благодаря, че се отзовахте на поканата за това интервю! Да започнем от там, че Вие свирите и пеете едва от 2016 година, но за това време усетихте ли тръпката от това да сте заедно по клубовете? Тече ли купонът с пълна пара при Вас?

Диан Максимов: Очакванията от този проект се потвърдиха в положителна посока. Убедихме се, че точно тази музика, поднесена по точно този начин, се харесва на хората все повече и повече. Почти във всички клубове всички групи свирят едно и също /AC/DC, Whitesnake, Deep Purple, Metallica.../, ние просто сме различни. Акустичното изпълнение при нас е по-тихо и по-приятно, а хората, които ни слушат, могат спокойно и да си говорят помежду си, и да пеят с нас, но без да се надвикват, както се случва при изпълнение на по-тежката музика при другите банди.


11_09_2017_soda_2.jpgА откъде идва името на групата Ви „Soda A'coustic“ и дали е свързано по някакъв начин с безалкохолната напитка за пиене „сода“?

Росен Минчев: Името ни на групата идва от един случайно забелязан бар в Испания /„Soda Bar“/. Хрумна ни просто да добавим нашия си начин на свирене /acoustic/, което пък ни прозвуча доста добре, тъй че одобрихме новото име веднага. А колкото до содата – нея си я ползваме само за разредител на концентрати /смее се/...


И тримата участници в групата сте от Разград/Русе. Вече обаче сте свирили на толкова много места - в нашия Разград, в братския Русе, във Велико Търново, Свиленград, Плевен, Белене, Миндя, Силистра. Все пак, онази носталгия /особено по по-старите състави като „Тангра“ и „Щурците“) чувства ли се все още по всички тези места?

Диан Максимов: Българската музика, която свирим, обхваща голям период от време и аудитория, а на събитията, които правим, ние често виждаме хора, които пеят и танцуват, и активно помнят всички тези песни. Имахме един случай, в който наш клиент /не-музикант/ на заведението изпя с нас един сет /това са около 45 минути живо пеене/ от репертоара ни. Друг случай – наши сънародници от чужбина, преминаващи в близост до сцената по време на саундчека, се спряха и ни помолиха да им изпеем „Пак ще се срещнем след 10 години“ на ФСБ. После пяха и танцуваха пред сцената, плачейки и развълнувани...


11_09_2017_soda_3.jpgВ малкия град е истински ужас един по-твърд рок или метъл фен да отиде на заведение, защото там пускат или чалга, или народна. В Русе, например, всички знаем, че русенци си имат свои метъл и караоке заведения. Толкова ли е трудно на „метълягите“ в Разград да се организират в свое заведение?

Евгени Марков: За да се случи това, не е трудно. За целта трябва един собственик на заведение /което може да работи дори и като обикновено кафене/, но пък той трябва да може да планира и създава събития, което вече се прави лесно във Фейсбук, но така, че тези събития да се превърнат в традиция. Например, през два петъка в месеца там да се изпълнява жива музика, било то класическа, поп, кънтри, латино, реге, или каквото сам собственикът си реши. И така хората да имат възможност да се насладят на живи изпълнения. Е, да, ще падне и малко организация, но според мен няма как да се получи по друг начин...


Засега за Вас знаем, че изпълнявате песни на други групи, но имате ли си собствени авторски композиции?

Росен Минчев: На този етап сме от създаването си като група, че е още рано за наша собствена авторска музика, макар че вече изпълняваме едно мое парче, което се зове „Ода за русенската лелка“, понеже аз нали съм си русенец /смее се/. Песента можете да откриете в сайта на „Господари на ефира“. Имаме и някои други идеи за нови песни. Живот и здраве, всички тях ще ги чуете при следващите ни участия!


При възможност да изсвирите едно сравнително ново парче на „Д2“, или една стара балада на „ФСБ“ – къде ще е критерият, по който да решите на ново или на старо парче да заложите?

Диан Максимов: Принципно ние си правим т.нар. „сет лист“ за всяко наше участие, но едно е за клуб, а съвсем друго е за цялостно концертно изпълнение. В клуба хората са близо до теб и ти се чувстваш близко до тях. Визуално определяш възрастта на хората от кое поколение са, с каква музика са израснали, какви преживявания вероятно са имали на тази песен, и едва тогава преценяваш с какво да ги докоснеш носталгично. Определено има глад за музика като нашата, но винаги публиката определя реда на песните по време на нашите купони. Но не липсват и песни, които свирим на бис.


Ако се наложи сега да изпеете тримата заедно само една стара рок песен от 70-те или 80-те, бихте ли имали разногласия помежду си коя да е тя, или напротив – бихте я запели на мига?

Росен Минчев: Разбира се, че ще имаме разногласия, въпреки че сме доста толерантни един към друг. Все пак, ние имаме възрастови различия и тримата, но миксът е добър. Песента, която аз лично бих избрал за мен е „Синева“ – на групата „Диана експрес“.


Евгени Марков: Аз бих запял песента „Черната овца“ на бандата „Ахат“.

Диан Максимов: Моят скромен избор е „Влюбено сърце“ и аз като Росен ще заложа на „Диана експрес“!


Благодарим на момчетата от поп и рок група „Soda A'coustic“ за отделеното време и им желаем много нови участия и още по-успешни изяви в бъдеще!


Дамян ХРИСТОВ