Търсене

Начало Искам думата Национално знаме да се вее над джамия? Може, но не и в България...
Национално знаме да се вее над джамия? Може, но не и в България...
20 September 2017

Появилият се български трикольор на минарето на голямата "Магбул Ибрахим паша" джамия в Разград смути изповядващите мюсюлманската религия. Едни съзряха в националното знаме държавна намеса и сигнал за започване на дългоочаквания ремонт на паметника на културата, който е вписан в регистрите на ЮНЕСКО. Други пък са на мнение, че наличието на знамена и символи в дори неработещи молитвени храмове е неуместно и недопустимо.


senol_ahmedov.jpgДокато в държавите, които са живели в по-дълъг период на демокрация, поставянето на подобни символи на такива места се смята за съвсем нормално и в реда на нещата, то в нашата страна и особено в региони като Лудогорието, това все още се приема за провокация и внася излишно етническо напрежение.

Служители в Районно мюфтийство - Разград смятат, че най-вероятно дръзката проява е продиктувана от дългото протакане на държавните институции, които така и не можаха да намерят начини за финансиране на реконструкцията на сградата на джамията. Ако това беше станало факт, страстите щяха да поутихнат и нямаше да се стига до абсурдни ситуации, когато през нощта се излива бетон по пода на храма, правят се самоделни и незаконни ремонти или пък да се закачат скришно знамена.


Шенол АХМЕДОВ