shadravan.jpg abonament1.png
 
 
брой от 14.08.2019 г.
ekip7-small-2019-8-14.png

Търсене

Вход


Забравена парола
apis_zop.jpg
 
Начало
Царските военни маневри и Разград преди осем десетилетия
24 September 2017

Първите по рода си големи бойни учения на българската армия след Първата световна война се провеждат в края на септември 1937 година в Поповска околия. Това събитие, останало в историята с името Царски есенни маневри или още Големите царски военни маневри, има не само военен, но и политически подтекст. По тази причина му се отдава голямо значение.

 

25_09_2017_manevri_2.jpgПрез 1936/1937 година българското правителство и цар Борис Трети пренебрегват разпоредбите на Ньойския договор, който забранява страната ни да поддържа редовна армия и започва превъоръжаване. За кратко време войската е снабдена с най-модерното за времето оръжие, започва ударно обучение на частите. В района на Попово на практика се осъществяват първите оперативни учения на българската войска след края на Първата световна война.

По време на маневрите се набляга на разгръщането на войската, използването на наличното въоръжение, посрещане на изненадите по време на бойните действия, синхронизиране на наличния войскови потенциал със съобразителността на командването.

25_09_2017_manevri_3.jpgВ района на Поповско /селата Дриново, Паламарца, Ковачевец, Посабина и др./ се извършва голямо движение на военните части – картечни, артилерийски и моторизирана артилерия. Демонстрирана е и авиационна дейност и стрелба с протиоавиационни оръдишя. Попово добива вид на окупиран град.

Всичко това създава голям интерес на населението към маневрите – от балкони на частни къщи, на учреждения, въобще от всички удобни места за гледане местните жители наблюдават реалистичните бойни картини.

На 27 септември 1937 година цар Борис III, принц Кирил, княгиня Евдокия преминават през Попово към района на маневрите, където е разположена далекобойната моторизирана артилерия. Въпреки че гражданите не са уведомени за това височайше посещение, то не остава незабелязано. Царската фамилия е приветствана сърдечно и бурно от населението.

25_09_2017_manevri_1.jpgЦарят със свитата си обикаля някои от позициите на маневрените войски и приема доклада от главния ръководител на маневрите – генерал Луков. Пристигат и представители на германската военна мисия.

В района на маневрите царят обхожда и палатките на гостите. Тук са бивши министри, сред които Андрей Тошев, д-р Стоян Данев. Най-дълго царят се задържа в палатката на генерал Васил Кутинчев – герой от войните, с когото обсъжда маневрите.

25_09_2017_manevri_4.jpgЗакриването на мащабните военни учения е на 3 октомври в с. Паламарца, Поповско. Проведен е величествен парад на всички участвали чинове и части: „…всички военни части строени, наредени в едно огромно каре със страни 1,5 километра дълги“. Присъства царското семейство и официални лица. Царят поздравява войсковите части. Русенският митрополит Михаил отслужва молебен, след което се връчват нови бойни знамена на военните поделения. На парада минават всички родове войска – пехота, артилерия, кавалерия, свързочни роти и др. Произвеждат се юнкери в първи офицерски чин. Свири сборна музика от 250 души. След края на парада царското семейство е изпратено с бурни овации.

25_09_2017_manevri_5.jpgМестната преса отбелязва: „Парадът на 3 октомврий ще остане паметен, защото той чертае нови перспективи за развоя на българското военно дело, той е доказателство, че ръководството на българската войска е в сигурни ръце и на прав път към възход и величие на България“.

На следващия ден – 4 октомври в 13 часа войсковите части на 8-ми конен полк са бляскаво посрещнати в Разград.

На 5 октомври при същия възторг и ентусиазъм е посрещнат и окичен с цветя 19-ти пехотен полк. Начело на полка е подполковник Диаманд Димитров. Офицерите и войниците са приветствани от кмета Захари Попов, който отбелязва, че разградското гражданство е следило с жив интерес действията на полка по време на царските маневри. Непринудено и спонтанно чувство на радост е обхванало многобройните присъстващи – ученици, представители на младежки организации, шефове на учреждения и много други. Всички честитят новата светиня на полка – знамето. Подполковник Д. Димитров, отрупан с цветя и букети, отговаря на приветствията.

Маневрите показват здраво командване, модерно снабдена и организирана войска и дух на ентусиазъм.


Дарина КОЛЕВА

 

 

Кметът Захари Попов посреща 19-ти пехотен полк в Разград. Целият град се е стекъл, за да посрещне героите си.

 

19-ти пехотен полк влиза в Разград, начело е командирът подполковник Диаманд Димитров, 5 октомври 1937 г. Следващата година той става полковник, а през 1940 година е един от командирите на българските части, които влизат като освободители в Добрич.

 

Част от командването наблюдават придвижването на пехотата, основна част от която е разградският полк.

 

Военнослужещи от санитарната рота.

 

В началото на маневрите.