shadravan.jpg abonament1.png
 
 
брой от 16.07.2018 г.
ekip7-small-2018-7-16.png

Търсене

Вход


Забравена парола
baner_ekip7_170x236.jpg
ludogorie.jpg
Начало
77-годишна жена живее в страх под разпадащия се покрив на къщата си
27 September 2017

Като съвременни хора, които живеят на бързи обороти, рядко изпиваме благодарност, че имаме дом – нашата малка крепост, в която се чувстваме сигурни, защитени и си почиваме след поредния тежък работен ден. Не всеки обаче има това щастие да се прибере у дома и да се наслаждава на спокойствие, комфорт и уют. Такъв е случаят на 77-годишната Иванка Дренчева от Разград, която живее в нестихващ страх къщата й да не се разпадне всеки момент.

27_09_2017_kashta-7.jpg27_09_2017_kashta-6.jpg

Възрастната жена има имот на улица „Любен Каравелов“№62, който е пред тотална разруха и има опасност да се срути при първия по-силен дъжд. През юли месец навесът на къщата паднал неочаквано и като по чудо застанал на подпряната стълба, която е предотвратила свличането на покрива върху електрическото табло. Иванка, която от 11 години е вдовица, няма на кого да разчита и всяка вечер отправя молитви към Бога да я пази, за да не се срути покривната конструкция, докато спи. Споделя с навлажнени очи, че няма на кого да разчита и си ляга с мъка и разяждащо чувство на безпокойство, тревожност и обреченост.

Най-големият й страх е да не се запали къщата, защото инсталацията се намира точно под свлечения навес.

В търсене на алтернативен изход от ситуацията 77-годишната жена е подала молба за настаняване в резервно общинско жилище. Но и последната капка надежда изтекла, след като получила писмо от Община Разград, че не отговаря на изискванията, посочени в наредбата №17 на Общинския съвет. Според нормативните изисквания право на настаняване под наем в резервно общинско жилище имат граждани и техните семейства, които не притежават жилище, вила или не повече от 1/6 идеални части от такива имоти на територията на цялата страна. В случая Иванка Дренчева не влиза в групата на лицата, които имат право на настаняване в общинско жилище и въпреки че има къща, тя на практика е необитаема.

„Ще съм благодарна, ако ми предоставят един фургон, в който да живея на двора през зимата. Страх ме е да остана в къщата, защото под напора на първите дъждове и снегове, покривът ще натежи и ще се срути“, обяснява Дренчева.

Като автор на материала не мога да остана безразлична към съдбата на тази болна, бедна и самотна възрастна жена, която няма на кого да разчита. Няма как да те жегне дълбоко в сърцето вида на подпухналите й от плач очи и да не изживееш мъката и тежестта, които носи ежедневно на превития си от дългогодишна работа гръб. Затова ще си позволя да призова всички отговорни социални институции и всички хора, които са изпитали съчувствие, да помогнат на 77-годишната Иванка с каквото могат. Нека заедно като едно състрадателно и милосърдно общество да обединим усилията си и да помислим по какъв начин да подкрепим тази възрастна жена. Адмирирам и се покланям пред всеки, който е готов да подаде ръка на човек в нужда, защото показател за развитостта на едно общество е отношението му към възрастните и хората в неравностойно положение. Нека покажем, че сме сърдечни, състрадателни, човечни и подарим на Иванка спокойствие в старините, от каквото несъмнено има нужда.

Антония КИРИЛОВА