Търсене

Начало Оживление С гръм на черешово топче започна премиерата на новите кметълски истории
С гръм на черешово топче започна премиерата на новите кметълски истории
01 October 2017

Със символичен гръм на черешовото топче на победата беше посрещнат в Разград Цонко Цонев, който представи новата си книга „Кметълски истории. Катунът от Каварна 2“. Топчето пукна председателят на фенклуба на „Левски“ в Разград Ивайло Драгийчев – Боримечката, който специално за повода беше облечен с ямурлук, носеше калпак и шал с българския трибагреник.


02_10_2017_kmetal.jpgПред събралите се почитатели на рока, моторите и футбола в ресторант „Трапезата“, бившият кмет на Каварна заяви, че за него е радост да гостува за втори път в града. Първата му визита беше преди една година, когато представи пред разградската публика първата част на „Кметълски истории“. Той обясни, че това е била единствената премиера на изданието в библиотека и изборът е бил необичаен, защото предпочитаните от него места са рок клубове, пиано барове, ресторанти и механи. При повторното гостуване на Кметъла традицията беше спазена и участниците на необичайното литературно представяне седнаха на маса с ракия и салата, за да научат любопитни подробности за гостуването на световни рок легенди в България.

02_10_2017_kmetal1.jpgВ началото на срещата Цонко Цонев разказа, че заглавието на втората му книга е провокирано от изказването на заместник-кметицата на Каварна в национален ефир, че след всеки фестивал в града около стадиона заприличвало на катун.

„След като местните управляващи си позволиха да нарекат почитателите на една цяла култура катунари, то моето място е именно сред тях. Реших да използвам тази обида към рокаджиите и ромите и да я преобразувам в позитив, затова озаглавих новата си книга „Катунът от Каварна“ и заедно с приятеля ми Димитър Генчев създадохме група със същото име във фейсбук“, разказа Кметъла.

В първата част на изданието авторът е поместил разкази от представянето на първата си книга в цялата страна, а във втората част е описал десет истории, които описват в непозната светлина световноизвестните музиканти от легендарните групи „Дийп Пърпъл“, „UFO“, „Скорпиънс“ и много други.

Един от куриозните случаи е свързан с китариста на „Айрън Мейдън“, който пилотирал самолета, с който вокалистът и бас китаристите на „Manowar“ пристигнали у нас през 2007 година.

„Малко вероятна ми се стори такава услужливост един вокалист да вози вокалист на конкурентна група, но се оказа, че като лицензиран пилот Брус Дикинсън е изпълнявал редовен полет от Лондон до Варна, а „Холихел“, Еврик Адамс и Джоуи Димайо случайно се оказали сред пътниците на борда“, разказа Цонко Цонев.

В книгата са описани забавни случки по време на концерти в Каварна на шотландската рок група „Назарет“, американска траш метъл група„Слейър“, хард рок бандата „Майкъл Шенкер груп“, британската рок група „Моторхед“, американска хеви метъл група „Туистед Систър“.

В книгата има информация за гостуването на вокалиста на „Лед Цепелин“ Робърт Плант в България, който поискал да го подгряват изпълнителите от вокалния ансамбъл „Мистерията на българските гласове“.

„Омаян и омагьосан той слушаше ангелския хор встрани от сцената, а след това лично ги поздрави и изрази възхищението си от тяхното изкуство. Каза също, че отдавна им е почитател и силно се е надява отново да се срещнат“, разказа бившият кмет на Каварна.

След анонса на новата си книга Кметъла раздава автографи и после с компанията гледаха мача от груповата фаза на Лига Европа между „Лудогорец“ и немския гранд „Хофенхайм“. Така вечерта ще бъде запомнена, освен с литературно представяне, невероятни истории за рок легенди, а и с величествената победа на Орлите над един от елитните отбори в Германия.

Антония КИРИЛОВА