Търсене

Начало История Дако Георгиев от Пороище – войводата от Илинденското въстание
Дако Георгиев от Пороище – войводата от Илинденското въстание
04 October 2017

Родолюбив инициативен комитет, в основата на който са Иво Стоянов от Регионалния исторически музей, уредник в къща музей „Станка и Никола Икономови“ и завеждащ исторически период XV-XIX век; Мартин Николов предприемач, бизнесмен и общественик; и Димитър Петров подготвиха и проведоха паметен ден в гробищния парк на село Пороище в събота – 30 септември - годишнина от смъртта на една изключително интересна личност – Дако Георгиев от село Пороище (1867-1947).

04_10_2017_dako_2.jpg

04_10_2017_dako_1.jpgВ поменателната среща участваха представители на местното читалище „Просвета 1919“ и граждани, чувстващи все още нуждата от съхранение на историческата памет. С масово присъствие участваха представители на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва, начело с полк. о.з. Огнян Кирилов Участие взеха и учителят в ПМГ „Акад. Никола Обрешков“ Теодор Тодоров и Христо Василев, бивш учител - и двамата потомци на бунтовни родове от селото. Заупокойна молитва за паметта на Дако Георгиев отслужи отец Дмитрий Терзи. Гробищният парк и мястото на паметната плоча бяха почистени предварително и специално за случая от Мартин Николов. Иво Стоянов разказа подробности от биографията и делото на Дако Георгиев. После присъстващите преляха вино на гроба и поставиха свещи и цветя.

04_10_2017_dako_3.jpgСлед помена на гробището, всички слязоха в Комитетската къща в село Пороище, която отвори врати и присъстващите имаха възможността да разгледат документи и снимки на Дако Георгиев. Иво Стоянов и Христо Василев разказаха подробности от пороищенската история, свързана с участниците в Илинденско-Преображенското въстание.

Кой е Дако (Дачо) Георгиев?

Той е роден в село Пороище (Арнауткьой) през 1867 година. Служи като фелдфебел в Пети Дунавски пехотен полк на българската армия. Ръководителят на Вътрешната македоно-одринска революционна организация Борис Сарафов го привлича към революционното движение в Македония и Тракия.

На 24 януари 1903 година Дако Георгиев влиза в Македония през Кюстендил като командир на чета. При село Владимирово водят тежко сражение с турски аскер. В него четата дава 8 убити. На 20 февруари при Леринското село Брод четата се среща с тази на подпоручик Георги Папончев, там се обединяват. Големи сражения водят на 27 февруари при село Спанци. Следващи военни стълкновения с редовната турска армия са на 7 март на връх Жълт камък над село Баница и 27 март при село Върбени.

След смъртта на Георги Папончев през юни, Дако Георгиев е определен за воевода на четата. Той действа в района на Леринско. След обявяване на Илинденско-Преображенското въстание на 2 август 1903 г. Дако Георгиев и четата му блокират жп линията Битоля-Солун и взривяват моста край Секулово. До края на септември четниците водят тежки сражения с части на редовния турски аскер. По-късно се оттеглят в България заедно с четата на Борис Сарафов.

В началото на 1904 година Дако Георгиев се установява в София и после в Русе, където пише спомените си. Накрая се връща в родното си село Пороище, където живее до края на живота си. Умира на 29 септември 1947 година.


Димитър ПЕТРОВ


Честването в село Пороище в памет на героя


Войводата Дако Георгиев


Схема на боя край село Баница на 7 март, който четата на пороищенеца води с редовна турска армия. След няколко месеца Дако Георгиев взривява моста на жп линията Битоля-Солун, за да спре движението на турската войска.