Търсене

Начало История Съдбата обича смелите, те остават в историята!
Съдбата обича смелите, те остават в историята!
04 October 2017

В началото на демократичните промени в нашата страна към умовете и сърцата на читателите тръгнаха много вестници в нашия край. На техните знамена /издателски намерения/ бяха написани един от друг по-привличащи текстове. Те таяха надежди да привлекат вниманието на читателите, да се задържат на издателския пазар. Списваха ги обикновено един-двама журналисти, а понякога хора, изкушени от печатното слово. Колко много надежди имаше на журналистическия хоризонт!

04_10_2017_vestnik.jpg

Но надеждите невинаги се сбъдват, особено след като се сблъскат с действителността. Особено с тогавашната действителност – непозната, динамична, непредсказуема. Така и от 25-те вестника, излизали в нашия град през тези почти 28 години, сега остава само „Екип 7“. Вестник, направил първата си стъпка на 5 октомври 1992 година. За да продължи неуморно и последователно пътя си вече 25 години.

Разбира се, пътят не е бил лек, особено в началото. Пътят не е бил осеян само с цветя и рози. Но с упоритост и мъдрост той е извървян достойно и смело. А съдбата обича смелите. Те остават в историята.

На какво се дължи дълголетието на „Екип 7“?

04_10_2017_redakciq.jpg

На неговото знаме /редакционна политика/ скромно и лаконично беше написано „точни факти и свободни коментари“. И вестникът остана верен на това кредо от първия брой. Издателят трябваше да бъде стратег в бързо променящата се действителност в началото. И екипът беше стратег – той показа способността си да реагира бързо и стратегически точно, да улавя новото и да се ориентира активно в променящите се ситуации. От страниците на вестника диша тогавашният живот на людете от Разградски регион. И сегашният живот също.

Неведнъж вестникът е бил начело на прояви на общественото мнение в нашия край. Борил се е със средствата, които има, за наболели обществени каузи. Запомнящи се остават реакциите му по време на възникналите проблеми в Разградската филхармония, по време на проблемите с концесията на „Лудогорец арена“ и не само те...

Вестниците са огледало на живота и трябва да бъдат като него – сериозни и забавни, пъстри и вълнуващи. Такъв се е стремял да бъде през всички години „Екип 7“. Информационното насищане на вестника е голямо. Информацията се поднася четивно, атрактивно. Налице са материали от различните области на живота. Вестникът е и важен източник на интересна информация за историята на нашия край, за културното му развитие, за спортните успехи и др. Вестникът запознава и с нови произведения на местните поети и писатели. Въобще, налице е една цялостна картина на живота в региона.

Един вестник не може да се прави от един-двама души, какъвто е бил подходът при някогашните местни вестници. Хубав вестник се прави от добър екип от професионалисти. И в това е една от силите на „Екип 7“. Но тук има още едно важно нещо – вестникът е богат и със своите сътрудници. Сътрудниците носят свои виждания, свои гледни точки, своя професионализъм в дадена сфера. Така че написаното от тях е богатство и за вестника, и за неговите читатели. По своите сътрудници /разбира се, при него те са много повече/ „Екип 7“ може да се мери само с „Разградско слово“ преди 9 септември. Те са историци, краеведи, инженери, филолози, хора с различни специалности. И местата, откъдето се обаждат, са разнообразни – освен Разград и градове и села от областта, те са от София, Пловдив, Русе, Варна, та чак и Германия, и Щатите. Този списък може да бъде продължен още...

С течение на времето „Екип 7“ се превърна в своего рода омбудсман за хората от Лудогорието. Думата е тромава и небългарска, но това, на което са се посветили занимаващите се с това дело, е красиво и жезненонеобходимо. Те се сблъскват с бюрокрацията, с тежките стъпки на невиждащите и нечуващите различни проблеми, със злонамереността на някои, въобразили си, че са едва ли не Господ, но задълбочено изпълняват своята мисия.

Така е и с вестника. Той се превърна в последна инстанция, след като търсещ справедливост и помощ хора са се обърнали към институции, които не са ги чули. Някои недобре настроени към вестника властници дори злобно казват: „Иди се жалвай на Митко Ханчев!“. „Екип 7“ публикува не едно и две писма с проблемите на хората, на някои успява да помогне, на други не, но важното е, че се стреми да помогне, че не остава равнодушен. Плюс това той има едно силно оръжие – гласността. Всички читатели научават за проблемите и дали са решени те.

Така вестникът завоюва доверието на своите читатели. Нека не прозвучи силно казано – завоюва и любов. А тя трудно се печели по принцип. За това говори тиражът на вестника. Неслучайно, а напълно заслужено той е един от трите най-големи регионални вестника в страната. И това като се има предвид, че Разград е малък град в сравнение с някои областни градове-гиганти.

И още един разрез на мястото на „Екип 7“ дава сравнението му с най-добрите частни вестници, излизали в миналото в Разград. Вече писах преди години, когато „Екип 7“ надмина рекорда на „Разградско слово“ по дълго излизане, че „Екип 7“ продължава най-добрите традиции на най-значимия вестник преди 9 септември - „Разградско слово“, че е като него /издигайки това на много по-високо равнище по професионализъм/ мъдър повествовател на случващото се във всички области на живота. И двата вестника са сред знаковите вестници в 128-годишната история на разградския периодичен печат.

„Екип 7“ има допирни точки и с други много добри вестници, излизали в миналото в Разград. Родее се по публицистичните си изяви с „Разградски новини“ /1904-1907 г./, с чувствителността към недостатъците на малки и големи величия по това време на „Гражданско съзнание“ /1908-1914 г./, с хъса и настъпателността към неправдите и с активния анализ на обществената действителност на „Напредък“ /1898-1899 г./, без да стига до крайното му отрицание, до чувството му едва ли не, че само ние сме прави, всички други не.

И така, „Екип 7“ навършва 25 години – възраст солидна за вестник, извоювана и изстрадана с много упоритост, постоянство, добра стратегия и висок професионализъм. По него бъдещите изследователи ще изучават живота през всичките тези преломни години на промени, защото вестникът се превърна в своеобразна енциклопедия на случващото се в родния край. И разбира се, интересен и мъдър събеседник и приятел е той на читателите в нашето настояще.

Честит юбилей, колеги! И занапред да има още много юбилеи! На многая лета!


Божидарка ЗЛАТАРЕВА,

краевед, изследовател на разградския периодичен печат