Търсене

Начало Спорт Хореография на „Лудогорец“ с Абритус отива в музея
Хореография на „Лудогорец“ с Абритус отива в музея
06 October 2017

Феновете на „Лудогорец“ ще предоставят изумяващата с мащаби и въображение хореография от мача с „Хофенхаим“ в Разград от груповата фаза на Лига Европа на Регионалния исторически музей.

При излизането на футболистите на терена на мача с „Хофенхайм“ миналия четвъртък запалянковците спуснаха от козирката на трибуна „Моци“ транспарант с размери 10 на 70 метра.


06_10_2017_muzei_2.jpgНа него бяха нарисувани кулите на древноримската крепост Абритус, край която за пръв път в историята в битка с варварите, а не при вътрешни междуособици, през 251 г. е загинал римски император - Траян Деций. На транспаранта имаше и надписи на латински „Съдбата обича смелите“ и „Лудогорец Арена – крепост на орли“. Пред огромната рисунка младежи с римски одежди развяваха знамената на агитката.

Хореографията, която се явява най-голямата досега реклама на туристическата забележителност на Разград, е обсъдена и съгласувана с уредниците в Регионалния исторически музей. Римските дрехи и доспехи пък са предоставени от музея специално за случая.

06_10_2017_muzei_1.jpgИма идея хореографията да се постави на сграда от музейния комплекс, като се използва за фон по време на Историческия фестивал „Античният Абритус“, който се провежда всяка година, обясниха още от музея, който вчера и днес чества 130 години от първите археологически разкопки в Разград.

Това е част от вече започналото сътрудничество между „Лудогорец“ и Историческия музей. Музейната експозиция е обект на посещение за всички делегации на български и чуждестранни мъжки и юношески футболни отбори, които идват в Разград, в музея се продават и артикули с логото на „Лудогорец“, от клуба предложили на музея, който се помещава в малка сграда край древноримските останки, да използва за свои събития залите в тренировъчния комплекс. Обсъждат се и други варианти за взаимна обща реклама, тъй като според историците подобно сътрудничество е много полезно за развитието на туризма в Разград и района.