Търсене

Начало Оживление Близо век исперихска фамилия поддържа зелева плантация
Близо век исперихска фамилия поддържа зелева плантация
09 October 2017

Вече три поколения исперихска фамилия произвежда екологично чисто българско зеле. Зелевата плантация на баща и син - 84-годишният Атанас Стоянов и 53-годишният Иво Атанасов, е разположена точно до реката на влизане във виладжийското село Малък поровец. Отличното стратегическо местоположение - близо до живителната течност, както и наследствените умения на стопаните в отглеждането на кръстоцветните зеленчуци, дават винаги отлични резултати.


09_10_2017_zele_2.jpg09_10_2017_zele_3.jpgА търсенето на зеле в късна есен винаги става особено актуално, тъй като е известно, че по-голямата част от населението редовно си приготвя изключително полезното и вкусно кисело зеле.

И тази година реколтата е много добра и със сигурност ще бъде успешно пласирана.

09_10_2017_zele_1.jpgНачалото на зелевата ферма е поставено през далечната 1922 година от тъста на Атанас Стоянов - Иван Вълчев, който е родом от Разград, но впоследствие се е преселил в Малък поровец. Там той се заема изцяло със зеленчукопроизводство, което стана основен поминък на семейството му. Освен зеле, произвежда домати, пипер и други култури, които продава по пазари в Лудогорието. Освен на днешното място, той отглежда зеленчуци на още две места в района. Имал е голяма градина в Демир Баба теке, както и зад сегашния язовир.

Зетят Атанас започна да усвоява от тъста си тънкостите на производството на зеле през 1965 година. Трудовият му стаж е преминал на различни длъжности, включително и зам.-директор на бившето дърводелско предприятие "Изкуство" в Исперих. През цялото време обаче заедно със съпругата си той редовно е на полето в Малък поровец. Преди 3-4 години той предава щафетата на Иво, бащата и майката ходят в Малък поровец само да помагат за сеитбата на зеле и при брането. С всичко останало е ангажиран Иво, който понякога води на "зелето" и 9-годишния си син, който дори и да не се занимава със земеделска дейност, поне ще знае откъде идват зеленчуците

При разговора ни с Атанас Стоянов станахме свидетели как случайно минаващи покрай дома му в Исперих негови съграждани все питаха "Стана ли зелето?". В плантацията се отглеждат два основни сорта зеле "Кьосе" и "Балкан". Традиционно беритбата ще започне през октомври, когато зеленчукът ще е добре узрял и стегнат. Наближава и времето, когато повечето хора започват да пълнят бидоните за зимата. Цялата фамилия на Атанас Стоянов обожава зелето, особено когато е ферментирало. Както е известно, киселото зеле е една от най-полезните храни през зимата - пълно с витамини и минерали, които поставят защитна преграда срещу болестите в този студен сезон. Затова семейството си приготвят два пъти годишно от естествения пробиотик.


Мехмед АЗИЗ

Димитър КИРИЛОВ