Търсене

Начало Оживление Кубрат се представи на Всебългарския събор в Украйна
Кубрат се представи на Всебългарския събор в Украйна
09 October 2017

Група родолюбиви българи посетихме Украйна. Поводът бе участие във Всебългарския събор в село Мала Перешчепина, Полтавска област в Украйна. Тази година се навършват 105 години от археологическото разкритие на най-голямото в света златно съкровище до началото на ХХ век - гроба на обединителя на българското племе и исторически отец на съвременната ни държавност, великия български владетел - Кан Кубрат.

09_10_2017_ukraina_3.jpg

През годините много българи са инициирали и сега организират различни събития, свързани с името на Великия Кубрат. На Кубратовия гроб българи, местни жители и много гости от България, Румъния, Молдова, Русия, Кавказките републики и Азербайджан се преклониха пред паметта хана.

09_10_2017_ukraina_2.jpgПо време на първия събор бе поставена паметна плоча, близо до мястото, където е погребението. На около сто метра от могилата бе установен кръст и бяха положени оригинални камъни от пет български столици - София, Плиска, Охрид, Велико Търново и Велики Преслав. През 2012 г. бе проведено международно честване - събор в Мала Перешчепина, по случай 100 години от разкриването на гроба на Кан Кубрат. В събора взеха участие над 3 600 души.

В групата бяхме 60 души от различни краища на България. В нея бях включен и аз, като секретар на СНЦ "Гражданско сдружение Кубрат" и журналист, командирован от Община Кубрат. Поклонническото пътуване бе организирано от Международния организационен комитет за посещение на поредния Международен събор на българите "Към завета на Хан Кубрат 2017".

09_10_2017_ukraina_4.jpgПо пътя използвах възможността да раздам на всички в автобуса листовки с призив-обръщението и банковата сметка на СНЦ "Гражданско сдружение Кубрат" за изграждане на паметник на Хан Кубрат в град Кубрат. Някои веднага се отзоваха с парични средства, други обещаха да сторят това в най-скоро време.

Пътуването до Киев бе доста дълго - 24 часа и изморително. На следващия ден, свежи и отпочинали, разгледахме с украинска екскурзоводка някои от историческите забележителности на Киев, който както тя ни съобщи е вече 7-милионен град. Това бяха площад "Майдана" - днес централен площад "Независимост", Националния университет "Тарас Шевченко", Владимировския събор, Златните порти, Архитектурния ансамбъл с Катедралата "Св. София Киевска" /включен в списъка на ЮНЕСКО/, Михайловския златовръх манастир с църквата "Св. Архангел Михаил", паметника на княз Владимир, покръстил русите, площада на "Славата", крайбрежната улица край река Днепър и други.

09_10_2017_ukraina_5.jpgСледобед отпътувахме за Полтава - над 300-хиляден град. В туркомплекса "Турист", където ни предстояха две нощувки, ни очакваше изненада. Домакините ни бяха подготвили тържествено посрещане, с приветствие и украинска погача. Пренощувахме и на сутринта се подготвихме за "черешката на тортата" - участие във Всебългарския събор на гроба на Хан Кубрат. Мястото - село Мала Перешчепина, се намира на 13 километра от Полтава в Запорожието. До табелата на селото слязохме всички от автобуса, за да се снимаме. Преминахме през него и първо видяхме основите на новоизграждащата се българска църква "Св. Йоан Рилски". След това спряхме в края на селото, където се намира и самото място с гроба на Хан Кубрат.

Ето каква е историята. На 29 май 1912 г. 10-годишното пастирче Фьодор Деркач открива злато в степта. Мълвата за несметното богатство се разчува из близкото украинско село Мала Перещчепина, на брега на река Ворскла, на 13 км от Полтава в Запорожието. Селяните хукнали към реката с кирки, лопати и брадви и набързо всеки дом в селото се сдобил с поне един по-ценен предмет.

09_10_2017_ukraina_1.jpgСелският учител Виктор Парихин незабавно информирал властите и уредниците в градския музей в Полтава за откритото съкровище и за разпиляването му по селските къщи. От Петербург изпратили археолога Зарецкий, който е полтовчанин и работи за Ермитажа, да събере съкровището.

Археологът с полиция успял да събере и опише близо 800 предмета, сред които сервиз с 11 златни чаши, още 16 златни и 19 сребърни съда за бита, 500-грамова и по-малки токи за колани, огърлица с изумруди, ритон, 7 пръстена, 230 златни слитъка, 70 византийски монети и редица други предмети, сред които костен гребен за коса и шахматна фигура на кон. общото тегло на съкровището е 25 кг злато и 50 кг сребро.

Според изследователя - немския учен Йоахим Вернер, подобно огромно богатство през VII век би могло да принадлежи само на владетел от най-висок ранг. А пръстенът с монограма "Кубрат Патрикий" доказва, че това е гробът на кана на Велика България, Кубрат.

Всебългарският събор започна с шествие по бетонната алея до паметната плоча, поставена на гроба на Хан Кубрат през 2001 г. по инициатива на Събора на българите в Украйна. На нея със златни букви е написан девизът на кана "В единението е силата". През 2012 г. по повод 100-годишнината Международният благотворителен фонд "Кан Кубрат" с президент Румен Спасов взема решение за изграждане на Мемориален комплекс. Проектът за Мемориал предвижда изграждането на арка със знак като на пръстена на българския държавник, а в началото на алеята - паметник

на Кубрат и неговите пет сина.

Гостите бяха посрещнати от жителите на Мала Перешчепина с традиционната украинска пита. Поднесени бяха венци и цветя от признателните потомци на Хан Кубрат. А аз взех пръст от гроба, която ще изложим в градския музей. След това на специално изградената за събора сцена, с амфитеатрални места за зрителите, започна официалната част. В началото прозвучаха химните на България и Украйна. Приветствия, поздравления, подаръци и сувенири поднесоха: Румен Спасов - президент на Международния благотворителен фонд "Хан Кубрат", Виталий Мазан - кмет

на с. Мала Перешчепина, Патриция Кирилова - председател на сдружение за културно-историческо наследство "Велика България", Симеон Симеонов - председател на сдружение "Отечествен съюз", Делян Дамяновски - изпълнителен директор на Националната Асоциация на председателите на общински съвети в Република България, Рита Владимировна - заместник-кмет на Новосанжарски район, Полтавска област в Украйна, Красимир Богданов - заместник-председател на българското представителство в Парламентарната асамблея на Съвета на Европа, заместник-председател на комисията по външна политика и член на комисията по културата и медиите в 44-то НС, Емир Валеев - заместник-председател на Съвета на националните общности в Украйна, Симен Желяпов - председател на Съюза на бесарабските българи в Молдова, Марин Маринов - представител на мотоклуб "Велика България" и на Национално сдружение "Хан Кубрат" и други.

Статуетка на Кубрат бе връчена на Димитър Христов от гр. Полтава, за принос към популяризирането на делото на владетеля на Велика България и създаването на мемориално-историческия комплекс в Мала Перешчепина.

След това започна богатата концертна програма, която продължи до късния следобед. В нея участваха известната фолклорна певица Поли Паскова, танцов фолклорен ансамбъл "Мездра", ансамбъл от Карнобат и най-родолюбивата рок-група "Епизод" от България и многобройни танцови и певчески състави от Украйна. Извиха се и кръшни български хора, в които се включиха и много от зрителите. В същото време домакините се бяха постарали да има сергии с различни предмети, сувенири и храни, традиционни за района, фото-табла и разбира се неизбежните украински открити кухни с вездесъщите шашлици, приготвяни на място, галушки и други национални ястия.

Сбогуването с всичко това бе трудно, но неизбежно. Всички от домакините ни канеха догодина отново да посетим събора, който става ежегоден. Обещахме, разбира се.

Върнахме се в Полтава късно след обяд.

На другия ден ни предстоеше туристическа обиколка на Полтава - град в Североизточна Украйна, на река Ворскла - ляв приток на Днепър, административен център на Полтавска област. В началото на ХIХ век градът започва да бъде застрояван с нови удивителни сгради в бароков и класически стил. Наистина величествени постройки. Имахме много добре подготвена украинска екскурзоводка. С нейна помощ посетихме различни паркове, паметници, музеи и други. Разгледахме Мемориала на Полтавската битка, паметника на Петър I и много други природни и исторически обекти

След това отпътувахме за Киев. По пътя спряхме да обядваме в изискания хотелско-ресторантски комплекс "Лубенська Слобода". Страхотно обслужване и хубава храна.

Преспахме отново в Киев, в същия хотел "Дружба".

Сутринта за първи път по време на пътуването ни нямаше за къде да бързаме, имахме свободно време до 13 часа. Направихме последните си покупки в Украйна и с претъпкан багаж се качихме в автобуса. Очакваше ни ново 24-часово пътуване. В автобуса ни раздадоха свидетелства за поклонение на гроба на Кан Кубрат. На тях с червени букви бе написано "Аз изпълних Завета!".


Светломир КИРОВ, пратеник на Община Кубрат