Търсене

Начало Искам думата Няма да нарека гимназията по облекло шивашкото, а дизайнерското училище
Няма да нарека гимназията по облекло шивашкото, а дизайнерското училище
09 October 2017

В нашето динамично време, когато родителите трябва да насочат децата си към желаната от тях професия, те често се оказват на кръстопът. Заливат ги с информация, залъгват ги със социални придобивки и се явява въпросът за информирания избор.

Българинът отдавна е намерил правилния подход, който може да се обобщи с народната поговорка „око да види, ръка да пипне“.


09_10_2017_pgo.jpgВодена от този принцип в началото на учебната година посетих едно училище, за което само бях чувала, често го наричат „шивашкото“. Какво видях? Чисти и уютни класни стаи, всички оборудвани с терминали и компютри All in one. Последната придобивка е класна стая с лаптопи. Гимназията разполага с две работилници с шевни машини за часовете по учебна и производствена практика с работно място за всеки ученик, моделиерна, съвременно оборудван козметичен салон. Тези условия дават възможност учениците да приложат теоретичните знания на практика и да увеличат собствените приходи на училището. Независимо, че в учебното заведение няма физкултурен салон, са създадени условия за развиване на спорта и има три тенис маси, съвременни фитнес уреди, външна фитнес площадка. Това, което ми направи най-силно впечатление, бе чистотата и запазените маси, столове и компютри, които изглеждаха като нови. През цялото време с мен вървеше директорката Красимира Петкова, която ми разказваше за успехите на възпитаниците на гимназията.

ПГО „Станка Николица Спасо-Еленина“ предлага обучение в специалностите „Организация и технология на козметичните услуги“ и „Моден дизайн“. Професиите козметик и дизайнер са необходими на обществото и създават условия за участие в частния бизнес.

Вървях по коридорите на гимназията и ми се прииска да вляза отново в класната стая – учителите имат всички условия за иновативен начин на преподаване и те го правят.

Говореше се, че училищата ще бъдат класифицирани според определени критерии, но това надали ще стане. Истината е, че тези професионални гимназии, които подготвят добри специалисти, остават незабелязани, въпреки усилията и труда за постигане на добри резултати. След това, което аз видях, никога повече няма да нарека гимназията по облекло „шивашкото“, по-скоро бих заменила израза с дизайнерското, модерното. Направете го и Вие – посетете училището, преди да направите своя избор, за да сте сигурни в качеството на образованието, което ще получи Вашето дете. Да разчупим традицията за квалификация на училищата, без критерии за оценка. Да се ръководим от българския начин – „око да види, ръка да пипне“.


Калинка ТОДОРОВА

Разград