Търсене

Начало Оживление Ангел Павлов дари книги, снимки и вещи на музея и библиотеката
Ангел Павлов дари книги, снимки и вещи на музея и библиотеката
09 October 2017

Изследователят на свободна практика и бивш разградски журналист Ангел Павлов дари ценни книги от личния си архив на РИМ – Разград и РБ „Проф. Боян Пенев“. Той предостави литературата по време на научната конференция, която се проведе по повод 130 години музейно дело в града и начало на първите археологически разкопки на територията на античния град Абритус.


09_10_2017_darenie-2.jpgПреди да изнесе своя доклад на заседанието от панела „История и етнология“ изследователят поднесе книги, свързани с топонимията на региона, местното езикознание, снимки и вещи, свързани с живота в Разград от втората половина на миналия век. Дарението приеха научният сътрудник в музея д-р Димитър Петков, който завежда

отдел „Най-нова обща история“ и библиотечния специалист Димитър Петров, който отговаря за връзките с обществеността на библиотеката.

Освен на двата културни института, Ангел Павлов дари и Бюлетин № 3 на дирекция „Държавен архив“ – Разград, в който е публикувана негова статия „Лидери на България и административно - териториалните й промени (Стефан Стамболов и Тома Васильов)“. Дарението към архива включва още и Бюлетин №1 на Института по теория и практика на лидерството „Стефан Стамболов“, превърнал се в библиографска рядкост.

По време на презентацията си той показа пред научната общественост оригиналите на портретите в натура и щрих на майстор Тодор Тончев, който е построил Часовниковата кула в Разград. Последните са съставени по словесен портрет на Ангел Павлов и художественото оформление на Христо Велчев.