Търсене

Начало Оживление Панаирът на царевицата в Исперих получи национален статут
Панаирът на царевицата в Исперих получи национален статут
09 October 2017

Панаирът на царевицата в Исперих завърши с шумно и цветно Царевично парти в центъра пред Музейната експозиция. Официални гости на събитието бяха областният управител Гюнай Хюсмен и председателят на Общински съвет – Исперих адвокат Даниел Димитров. Специално за Панаира в Исперих се върна американският майстор-приложник Брайън Бейти, гостувал миналата година в града с авторска изложба.


09_10_2017_parti_3.jpgОрганизираният от Историческия музей празник продължава цяла седмица и е част от Дните на културно-историческото наследство. Директорът Боряна Матева даде начало на Царевичното парти с новината, че от тази година Панаирът на царевицата е културно събитие с национален статут. Зрителите аплодираха и втората добра новина – уредникът Георги Деков спечели първо място за музея в Исперих на тазгодишния Национален преглед на музейния плакат в Смолян.

По традиция в Градската кулинарна изложба се включиха и малки, и големи кулинари. В конкурса за царевично ястие участниците се състезаваха в три категории – най-атрактивно, най-автентично и най-вкусно ястие. Граждани и гости на града имаха възможност да дегустират не само ястията, но и прочутия вече качамак на майсторките от музея. Фолклорната програма завърши с надиграване на танцови състави от градове с имена на ханове – „Ахинора" – Исперих, „Пагане" – Кубрат и „Ритмика" – Дулово.

Веселина БЕЛЕВА

Снимки: Мехмед АЗИЗ