shadravan.jpg abonament1.png
 
 
брой от 16.07.2018 г.
ekip7-small-2018-7-16.png

Търсене

Вход


Забравена парола
baner_ekip7_170x236.jpg
ludogorie.jpg
Начало
Искат масова ваксинация за животните заради антракса
09 October 2017

С предложение до Българската агенция по безопасност на храните за ежегодна ваксинация срещу антракс на всички овце, говеда и коне в Североизточна България завърши работната среща, която в петък областният управител Гюнай Хюсмен свика, след като овцевъдът от Трапище бе окончателно диагностициран с опасната болест.

09_10_2017_merki.jpg

На заседанието присъстваха представители на институциите, ангажирани с казуса. Идеята си да изпратят подобно предложение до БАБХ д-р Стойко Колев и д-р Никола Досев от Българския ветеринарен съюз обосноваха с това, че през последните години 90% от случаите на антракс са в тази част на страната.

В момента според нормативната база ваксинация се извършва в населени места, където е имало заболяване през последните 30 години, а с оглед последните случаи става ясно, че спорите остават в почвата за по-дълъг период. Ваксините се произвеждат в България, ефективни са, струват стотинки, а разходите за труда на ветеринарите, които ги поставят са по 1 лев на животно, поясни д-р Колев. Ваксинациите са безплатни за фермерите, плащат се от държавата.

Какво са свършили след възникването на съмнението за заболяването обявиха от Областната дирекция по безопасност на храните, Регионалната здравна инспекция, МБАЛ-Разград, Районна прокуратура, ОД на МВР-Разград, община Лозница и Българския ветеринарен съюз.

И хуманните, и ветеринарните лекари бяха категорични, че при 45-годишния овцевъд от Трапище е потвърден антракс, няма място за тревога, тъй като кожната форма на болестта не се предава от човек на човек, а само от животно на човек.

Мъжът беше подложен на задължителна изолация в болницата, тъй като така се изисква по Закона за здравето, поясни действията си районният прокурор Любомир Георгиев.

Болният се лекува в областната болница, антибиотичният му курс вече приключва, в добро състояние е, съобщи директорът на МБАЛ „Св. Иван Рилски“ д-р Гечо Жеков.

На пеницилинова профилактика и наблюдение за 14 дни са четиримата контактни – трима от семейството на болния и овчаря на стадото, допълни директорът на РЗИ д-р Ася Генева.

Частно практикуващите ветеринари апелираха към прецизност и изразиха притеснение, че не за пръв път се случва да има разминавания в резултатите от проби, изследвани от държавни лаборатории. При конкретния случай се оказало така, че болестта първо е установена при човека, а не при животните, макар първо от тях да са взети проби.

Д-р Росица Ангелова от ОДБХ-Разград представи заповед на изпълнителния директор на БАБХ д-р Дамян Илиев, в която в 11 пункта се описват мерките и забраните, които предстои да се въведат на територията на село Трапище, община Лозница и област Разград.

В селото вече е извършена ваксинация на 600-те овце от стадото на болния мъж, започнала е такава процедура и за останалите 1700 животни в селото. Предстои дезинфекция на овцефермата, ще се вземат проби от фуража и почвата. Труповете на умрелите от заболяването животни се унищожават в екарисаж, стопаните от региона се призовават при първи симптоми на заболяването да информират ветеринарните власти. Наложена е забрана за придвижване на едри и дребни преживни животни, както и на еднокопитни животни към и от заразеното населено място. Разпоредено е засилване на контрола върху месодобивните, месопреработвателните и млекопреработвателните предприятия в региона. Заповедта на БАБХ изисква още недопускане на нерегламентирана продажба на суровини и храни от животински произход и кожи в областта.

Най-важното е, че са взети бързи и адекватни мерки за опазване на здравето на населението, коментира областният управител Гюнай Хюсмен.