shadravan.jpg abonament1.png
 
 
брой от 21.09.2018 г.
ekip7-small-2018-9-21.png

Търсене

Вход


Забравена парола
baner_ekip7_170x236.jpg
ludogorie.jpg
Начало
За промяна на делегираните бюджети настоява проф. Анелия Клисарова
11 October 2017

„Очаква се през 2020 година децата билингви да станат 42% от общия брой на учениците, затова трябва да се въведат допълнителни мерки за тяхното ограмотяване“. Това обяви депутатът от БСП и заместник-председател на парламентарната комисия по образование и наука проф. Анелия Клисарова при посещението си в Разград.


11_10_2017_klisarova-6.jpgБившият просветен министър се срещна с директори на училища и педагози, за да обсъдят проблемите, свързани с прилагането на новия Закон за предучилищното и училищното образование.

Според проф. Клисарова, за да се гарантира усвояването на книжовния български език от двуезичните ученици, трябва да се издадат специални помагала, дори отделни буквари. Тя изрази личната си позиция, че по един учебен предмет трябва да има само по един учебник, а не както сега 258 учебника по 52 предмета. Сред другите мерки, които предлага депутатът за подобряване на качеството на образование, е отпадане на текста, според който до 4 клас децата не могат да останат на поправка по учебните предмети.

Друга основна тема, която беше засегната по време на дискусията, бе финансирането на училищата. Бившият министър на образованието заяви, че трябва се промени философията на делегираните бюджети, затова БСП ще внесе предложение учебните заведения да се финансират чрез нова формула, съобразена с постоянните разходи за издръжка.

„В Древна Гърция 4 000 години преди Христа в Елада мъдреците се събират и казват, че където има пет деца, ще се изпрати учител. Никой не е поставял въпроса дали това ще е скъпо или евтино, защото парите вложени в образование са с най-висока принадена стойност“, заяви проф. Клисарова. Тя допълни, че по тази причина социалистическата партия ще настоява средствата за образование в бюджет 2018 година да са 3.4 – 3.5% от брутния вътрешен продукт. Депутатите от партията ще предложат отпадане на финансирането на частните училища в България, което създава допълнително социално неравенство и диференциация на учениците.

По време на дискусията бяха засегнати теми, свързани с повишаване на квалификацията на педагогическите специалисти, заплащане на учителския труд, развитие на приобщаващото образование и на дуалната система за обучение като гарант за икономически ръст.

Антония КИРИЛОВА