shadravan.jpg abonament1.png
 
 
брой от 21.09.2018 г.
ekip7-small-2018-9-21.png

Търсене

Вход


Забравена парола
baner_ekip7_170x236.jpg
ludogorie.jpg
Начало
600 ученици видяха на живо истински оръжия и боеприпаси
11 October 2017

600 момичета и момчета от четири училища в Разградска област видяха отблизо пистолет, автомат, боеприпаси, шокова палка, боен колан, бронежилетка, белезници, макети на мини и оборудване за снемане на отпечатъци. Това се случи по време на комплексно занятие, което е част от задължителната военна подготовка на ученици от 9 и 10 клас.


11_10_2017_obu4enie-8.jpgПрез последните четири години специалисти от Военното окръжие в Разград водиха лекции в учебните заведения, а сега за първи път петте задължителни часа се обединяват в едно занятие с демонстративен характер, за да се привлече интересът на младите хора.

Събитието се проведе през целия вчерашен ден в залата на Общинския културен център, където се събраха възпитаници на ППМГ „Акад. Никола Обрешков“, ПГПЧЕ „Екзарх Йосиф“, ПТГ „Шандор Петьофи“ и ПГВМЗ „Александър Стамболийски“ в Лозница.

Обучението започна с лекции, свързани с военната история на България, ролята и структурата на съвременните въоръжени сили на страната.

След това зрелищни бойни техники и ръкопашен бой представиха борци и боксьори от Спортното училище и курсанти от Факултет „Артилерия, ПВО и КИС“ – Шумен към Националния военен университет „Васил Левски“. Две курсантки от Висшето военноморско училище „Н.Й.Вапцаров“ във Варна пък изтъкнаха предимствата на учебното заведение, в което се обучават.

Военното обучение беше съпътствано с изпълнения на певците Християна Наковска и Павел Матеев и на момчетата от Младежкия духов оркестър към Центъра за работа с деца.

Сред официалните гости в залата бяха областният управител на Разград Гюнай Хюсмен и заместниците му Нурие Црънгалова и Евгени Драганов, директорът на ОД на МВР-Разград Ивайло Йовчев и директорът на ППМГ „Акад. Никола Обрешков“ Мануел Василев.

Комплексни занятия по военна подготовка на ученици от 9 и 10 клас ще се проведат днес в общините Исперих, Завет и Кубрат.

Антония КИРИЛОВА