shadravan.jpg abonament1.png
 
 
брой от 15.05.2019 г.
ekip7-small-2019-5-15.png

Търсене

Вход


Забравена парола
apis_zop.jpg
 
Начало
Американска учителка се влюби в българския фолклор, футбола и баницата
13 October 2017

„Разградските ученици са изключително умни, амбициозни, любопитни, искат да учат и да се развиват. Впечатлена съм от високото ниво на владеене на английски език и отличното им произношение“. Това разказа 22-годишната американка Клеър Ръсел, която от началото на октомври месец работи в Профилирана гимназия с преподаване на чужди езици „Екзарх Йосиф“ в Разград.


13_10_2017_klear-2.jpgМладата учителка се присъедини към педагогическия колектив след сключено споразумение между учебното заведение и Българо-американската комисия за образователен обмен „Фулбрайт“. Програмата на Комисия „Фулбрайт“ за помощник-учители по английски език в български гимназии се спонсорира от Фондация „Америка за България“. Сътрудничеството между „Фулбрайт“ и Езиковата датира от 2012 година, когато в гимназията пристигна първият чуждестранен преподавател Томас Майер, през следващата година щафетата пое Ребека Карпър, след нея – Сирена Уърт, а миналата учебна година с младите хора работи Люис Колинс. Традицията продължава Клеър Ръсел, която преподава родния си език и английска литература на ученици от 8, 11 и 12 клас. Идеята е възпитаниците на гимназията да приложат придобитите теоретични знания и да преборят си езиковите бариери като общуват свободно с чуждестранния си учител.

Американката се адаптира бързо към новата среда с помощта на нейния ментор Таня Николаева. Чужденката сподели, че Разград й напомня за нейния роден град Елсуърт в американския щат Мейн. Двете населени места са сходни като големина, население, климат и това улеснява приспособяването й към българските условия на живот.

Младата преподавателка се влюбила в България още при първото си посещение през 2016 година, когато проучвала работата на българското представителство на интернационалната организация „Habitat for humanity“. Тя работила по изследователски проект, свързан с обучението й в специалността „Международни отношения“ в университета „Екърд“ във Флорида.

След като завършва висшето си образование става стипендиант на програма „Фулбрайт“ и решава да се посвети на педагогиката и да работи с чуждестранни ученици. С този избор продължава семейната традиция, тъй като учителската професия се предава през поколенията в нейния род.

22-годишната американка обича да пътува, затова поема предизвикателството да измине хиляди километри, за да опознае културата и традициите на България. Споделя, че в Разград хората са топли, отзивчиви и внимателни, а нейните колеги много й помагат да се впише в новата среда. Младата учителка иска да научи български и да участва активно в социалния живот. Казва с усмивка, че в усвояването на езика й помагат служителите в хранителните магазини, които я учат на наименованията на различните видове продукти.

За краткия си двуседмичен престой тя е обиколила града и се радва на възможността да се разхожда по пешеходните алеи и в парка. Дори е участвала в отбелязването на Деня на вегетарианството. Освен природните дадености и инфраструктурната среда й допада българската кухня и с удоволствие си хапва баница, а нейните колежки обещават да я научат сама да си прави тестеното ястие.

Американката е запленена и от магията на българския фолклор и смята да се присъедини към клуба за изучаване на народни хора „Абритус“. След като научава, че живее във футболната столица на България, изявява желание да отиде на мач на „Лудогорец“.

Малко след пристигането си Клеър Ръсел намира нови приятели в разградския „English club“, в който членуват хора с най-различни професии. Членовете на групата се събират един път в седмицата, за да обсъждат на английски език теми от обществено-политическия и културен живот на България и Америка.

Младата учителка е щастлива, че има възможност да се среща с нови хора, да се потопи в духа и културата на града и да преподава на умни и интелигентни млади хора. След като изтече едногодишния срок на споразумението, смята през следващата година отново да кандидатства за чуждестранен учител в гимназията по линия на програма „Фулбрайт“.

Антония КИРИЛОВА