Търсене

Начало Култура С грандиозен концерт отбелязват две симфонични годишнини
С грандиозен концерт отбелязват две симфонични годишнини
16 October 2017

Музикантите от Разградска филхармония „Проф. Димитър Ненов“ подготвят грандиозен концерт, с който ще отбележат две големи симфонични годишнини. Събитието е посветено на 70 години от основаването на Държавния симфоничен оркестър и 40 години от провеждането на първите Музикални дни „Димитър Ненов“ в Разград. Концертът ще се проведе под патронажа на Министерството на културата на 29 октомври, от 11.30 часа, в зала „Филхармония“.


Програмата е посветена и на 190-годишнината от смъртта на класическия немски композитор Лудвиг ван Бетовен. На сцената, под диригентството на маестро Георги Чимширов, професионалните музиканти ще свирят Седма симфония на Бетовен, а гост-солистът проф. Милена Моллова ще представи пред разградската публика концерт №5 за пиано от същия композитор. Любителите на симфоничната музика ще се насладят на три миниатюри за пиано от Димитър Ненов – „Прелюд“, „Приказка“, „Гайда“ в оркестрация на Александър Райчев.

Покани за концерта са изпратени до министъра на култура, до председателите на Съюза на музикалните и танцови дейци, Съюза на композиторите, Съюза на архитектите, до ръководствата на Националната музикална академия в София и Академията за музикално танцово и изобразително изкуство в Пловдив. Специални покани са отправени към акад. Васил Казанджиев, който дълги години е бил председател на журито на конкурса „Димитър Ненов“, до проф. Иван Бакалов, който е бил диригент на Държавния симфоничен оркестър в Разград и до един от възпитаниците на Димитър Ненов – Иван Стайков.

За славната симфонична история на града и традициите в клавирното изкуството разказа маестро Георги Чимширов, който подчерта, че най-голяма заслуга за одържавяването на симфоничния оркестър има диригентът Стефан Вачев. Той е подготвил музикантите за голямо турне из страната, което завършило с концерт в София, на който оркестърът направил силно впечатление на столичните музиканти. Това участие е дало силен тласък за основаването на Държавен симфоничния оркестър в Разград, който се нарежда гордо до трите оркестъра с този статут в Пловдив, Варна и Бургас.

„На оркестъра са гостували най-големите български диригенти – патриархът на симфоничното дело в България Саша Попов, Влади Симеонов, Константин Илиев, Добрин Петков, Васил Стефанов и много други. Солисти на оркестъра са били Панчо Владигеров,

Димитър Ненов, Катя Попова, Емил Камиларов, Дина Шнайдерман, Васко Абаджиев, Гена Димитрова и Недялка Симеонова“, спомня си маестро Чимширов.

И така, както е дирижирал първите Музикални дни „Димитър Ненов“ преди 40 години, сега отново ще се качи на сцената, за да ръководи музикантите на предстоящия симфоничен концерт.

Решението за създаване на музикалните дни е взето на 27 януари 1977 година след провеждането на тържествен концерт, посветен на 75-годишнината от рождението на Димитър Ненов. През деня на среща с местното ръководство на града е взето решение този концерт да стане учредителен за ежегоден фестивал на името на великия разградски композитор и пианист. Чести гости на Музикалните дни са били учениците на Димитър Ненов – Люба Енчева, Галунка Белчева, Трифон Силяновски, Иван Бакалов, Иван Стайков, Генко Генков – основателят на „Златният Орфей“.

„Разград има богата симфонична история и традиции, които сме длъжни да съхраним за следващите поколения“, допълни маестро Чимширов, който е един от първите носители на званието „Почетен гражданин на Разград“. По повод двете симфонични годишнини ще бъде подредена изложба, която проследява историческото развитие на филхармонията от нейното основаване до наши дни.

Антония КИРИЛОВА