Търсене

Начало Искам думата Маестро Георги ЧИМШИРОВ: Нека покажем, че Разград с право е наричан Българският Ваймар
Маестро Георги ЧИМШИРОВ: Нека покажем, че Разград с право е наричан Българският Ваймар
23 October 2017

Държавният симфоничен оркестър в Разград е третият или четвъртият в страната (първият е в Пловдив, вторият във Варна, а третият и четвъртият едновременно в Бургас и Разград, създадени на 1 август 1947 г.)

Аз съм отдал 42 години от моя живот на Разградска филхармония и съм съосновател на Музикалните дни „Димитър Ненов“. През този период съм възпитал като добри оркестранти много млади музиканти.


23_10_2017_cimshirov2.jpgЕдинадесет бивши мои артист-оркестранти в Разградска филхармония, сега работещи в оперите в Русе, Пловдив и Варна, изявиха желание да участват в концерта, който аз ще дирижирам без хонорар.

Проф. Димитър Ненов е един от най-големите български композитори и е всепризнат забележителен пианист. Концертирал е в много страни на Европа и у нас, направил е много записи в Радио София, но за жалост, те са изтрити след 9 септември 1944 година, защото Димитър Ненов е немски възпитаник и изнасял концерт на немските войници по време на войната. Това е причина той да не е изпълняван у нас за дълъг период от време. Ако може да се направи посмъртно почетен гражданин на Разград, ние, почетните граждани на Разград, и всички наши съграждани бихме се гордели да има между нас такъв творец – композитор, пианист, общественик и архитект, който при това е роден в нашия град.

23_10_2017_simfonici.jpgЗа пръв път на 75-годишнината на Димитър Ненов ръководителите на града поемат делото за преоткриване и популяризиране на творчеството на „забраненият“ Димитър Ненов /ще покажа в профила си във фейсбук, с име Georgi Chimchirov видеоклипче, за да може да видите какво значение се е отдавало на Музикалните дни от разградската общественост и градското ръководство.

Основни заслуги за създаването на Дните има Съюзът на музикалните дейци с председател проф. Александър Нейнски и отговорен секретар проф. Сава Димитров, който е избран за зам.-председател на Музикалните дни „Димитър Ненов“, а след смъртта на проф. Люба Енчева става и председател.

Местният двигател на Музикалните дни и Националният конкурс за млади пианисти „Димитър Ненов“ беше Окръжният съвет за култура с председател Петранка Дацкова. Учениците на Ненов - композиторът Иван Стайков и диригентът проф. Иван Бакалов, допринесоха извънредно много за популяризиране на творчеството му. Иван Стайков, назначен от мен като музиколог в Разградския симфоничен оркестър, възстанови и подготви за изпълнение едни от най-значимите произведения на Ненов, като Първа и Втора симфонии (втората възстановена по скици на Ненов и изпълнена от Софийска филхармония), Поема за хор, солисти и голям симфоничен оркестър „Коледа“, Първа балада и др. Редно е да споменем активното участие на зам.-председателят на Съюза на музикалните дейци в България - музиколога Лъчезар Каранлъков, за подреждане и преоткриване на композициите на Димитър Ненов в неговия архив.

Особено голяма заслуга за популяризирането на името на Димитър Ненов и неговото творчество има къща музей „Димитър Ненов“ и по-точно уредниците на музея Марина Босева и Нели Николова.

Музикалните дни „Димитър Ненов“ и Международният конкурс за млади пианисти „Димитър Ненов“, като градски мероприятия с национално значение, бяха организирани от Окръжен съвет за култура, а след 10 ноември от отдел „Култура“ на Община Разград и изцяло финансирани от общинския бюджет. Когато се създаде международният конкурс, Разградска филхармония „Проф. „Димитър Ненов“ пое ръководството на конкурса, но като общинско звено, средствата бяха пак от Община Разград, но прехвърлени към бюджета на оркестъра. Ние, от своя страна, участвахме с проекти в Министерството на културата и получавахме средства и оттам, но основната издръжка е била винаги от Община Разград.

През 2014 г. Община Разград намали издръжката на Филхармонията наполовина и като че ли искаше колкото може по-скоро да се отърве от нея, като я прехвърли към Театрално-музикален център (ТМЦ) - Разград, без да е изяснен статутът му. Това, че оркестърът вече не е към Общината, не означава, че най-значимите негови културни изяви в града са изключени от бюджета за култура на Разград. Надявам се настоящото ръководство на община Разград и новият амбициозен директор на ТМЦ - Разград да намерят начин за запазване на Музикалните дни „Димитър Ненов“ и на Международния конкурс за млади пианисти „Димитър Ненов“.

Драги съграждани, юбилейният концерт ще се състои на 29 октомври, неделя, от 11.30 часа в Зала Филхармония. Нека с препълнена зала да покажем, че Разград е все още музикален град, за който се разказват легенди от миналото, и че проф. Николай Тонев, бивш диригент на Държавен симфоничен оркестър - Разград, неслучайно го наричаше Българският Ваймар.


Георги ЧИМШИРОВ