Търсене

Начало Култура 66 маслени и акварелни платна на Стефан Цонев изложиха в галерията
66 маслени и акварелни платна на Стефан Цонев изложиха в галерията
25 October 2017

Ретроспективна изложба с 66 картини живопис на художника Стефан Цонев беше открита в Художествена галерия „Проф. Илия Петров“ в Разград. Повечето от маслените и акварелни платна се показват за първи път пред любителите на изящното изкуството, тъй като авторът приживе не е обичал показността.


25_10_2017_izlojba-3.jpg25_10_2017_stefan-conev.jpg„Стефан Цонев беше изключително тих, скромен и затворен човек, но това не означава, че се беше изолирал от външния свят. Той беше изключително приближен до земята, до природата, до селото. Работеше предимно маслена техника, но акварелът отразяваше неговата душа – тиха и спокойна. В последните години от живота си направи опити да премине от една импресионистична техника в живописта си към към едно по-абстрактно усещане на природата и на заобикалящия го среда, но продължи да работи с топлите земни цветове“, каза директорът на галерията Тодор Тодоров при откриването на експозицията.

Живописецът, чиито картини изпълниха с красота една от залите на културната институция, е роден в село Миладиновци на 26 април 1947 година и почина на 15 юли 2016 година. Завършва керамичното училище „Петър Лазаров“ в Попово. През 1990 година става член на Съюза на българските художници – секция „Живопис“. По-късно е избран за председател на дружеството на разградските художници и развива активно неговата дейност. Участва в

регионални и национални изложби, съвместно с брат си Цветан Цонев прави изложба с акварелни картини. Негови творби са притежание на художествените галерии Разград, Търговище, София и в частни колекции на любители на изкуството от България, Русия и Австрия, Австралия, Германия.

След официалното откриване на изложбата първата откупка направи народният представител Десислава Атанасова, която се сдоби с абстрактен пейзаж.


Антония КИРИЛОВА