Търсене

Начало Култура Хора! Четете умни книги днес, че да не ви се налага утре да четете забранени...
Хора! Четете умни книги днес, че да не ви се налага утре да четете забранени...
25 October 2017

Преди седмица в Регионална библиотека „Проф. Боян Пенев“, с любезното съдействие на Община Разград, се проведе творческа среща с писателя Христо Карастоянов. Той е познат и любим автор на разградската четяща публика. Роденият в Тополовград и живеещ в Ямбол Христо Карастоянов е завършил Пловдивския университет, специалност „Български език и литература“.


25_10_2017_karastoianov.jpgРаботил е като редактор във вестници, като драматург и директор на Държавния куклен театър в Ямбол, и др. Сега е пенсионер. През 1981 година дебютира с белетристичния сборник „Пропукан асфалт“. През последните 15 години е автор на издателство „Жанет 45“. Романът му „Аутопия: другият път към ада“ е един от петте нови български романа, номинирани в първото издание на конкурса на фондация „Вик“ (2003). Печелил е наградата на Корпорация „Развитие“ за непубликуван роман („Смъртта е за предпочитане“), наградата на СБП за документалистика („Записки по исторически наивизъм“), наградата „Златен ланец“ за разказ на годината в конкурса на вестник „Труд“, наградата „Чудомир“ за хумористичен разказ и др.

През 2012 година в берлинското издателство „Дитрих“ излиза трилогията му „Кукувича прежда“), а през декември същата година романът „Името“ му донася и наградата „Хеликон“. Същата награда спечели и романът „Една и съща нощ (2014); общо седем негови книги са номинирани за „Орлето на Хеликон“. За книгата „Една и съща нощ“ Христо Карастоянов става носител на наградата „Дъбът на Пенчо“ (2014) и Националната награда „Елиас Канети“ (2015). В края на 2016 излиза от печат новия му роман „Послепис“. Известен е и като публицист – негови статии са публикувани в много български политически и литературни вестници и списания.

Разградският поет Пламен Панчев, който се познава с госта отпреди много години, още от времето, когато е бил в Ямбол, го представи и беше водещ на срещата. Конкретният повод за гостуването на Христо Карастоянов в Разград беше неговата книга „Една и съща нощ“.

Пред разградската публика писателят сподели, че тази книга е кратък очерк за живота и творчеството на Гео Милев, за отношенията му с Георги Шейтанов, но и обстойна хроника на историческите събития между 1923-25 година. Романът проследява трагичното приятелство на талантливия поет експресионист и издател на списанията „Везни“ и „Пламък“ – Гео Милев, и известния ямболски анархист Георги Шейтанов. През 20-те години на ХХ век съдбите им се преплитат, за да завършат в една и съща нощ. Двамата са убити по едно и също време в една майска нощ на 1925 година, след като са попаднали в зловещите арести на Дирекцията на полицията заедно със стотици други жертви на погромите след кървавия атентат в църквата „Света Неделя“.

В книгата Гео Милев и неговият спомоществовател Шейтанов, който финансира издаването на списание „Пламък“, са ярки, живи, релефни образи и изключително интересни персонажи. Образите на Милев и Шейтанов са и много съвременни, достоверни, симпатични, пълни с хумор и трагизъм едновременно. Като персонаж в романа се явява и емблематичният за полицията преди 1944 г. Никола Гешев.

Христо Карастоянов сподели как се е зародила в него идеята да създаде тази книга: „Зададох на пръв поглед глупавия въпрос: „Абе, този човек, Гео Милев - с тая чудовищна рана и с това изкуствено око - всичко това боляло ли го е?“. Защото той е не само портрет в книгите, а жив човек. Започнах да разпитвам очни лекари - и разбрах, че много, много го е боляло, зверски го е боляло...А е работел много! Което пък ще рече, че е преодолявал и болката и дискомфорта заради нещо, за което се е смятал и призван и посветен. И тогава всичко прочетено преди това взе да звучи съвсем другояче. Така тръгна…да смъкна клишетата около образа на Гео Милев“.

Писателят интересно и увлекателно разказва за приятелството на Гео Милев и Георги Шейтанов – толкова различни един от друг, но взаимно допълващи се; за раждането на литературно списание „Пламък“ и още много интересни факти около живота и смъртта на героите си. Интересно и увлекателно писателят разказва и за отношенията на Гео Милев и съпругата му Мила, за пътуванията на Шейтанов в чужбина и още много други интересни факти. Хронологията на романа обхваща периода 1923-1925, започва с ареста на Шейтанов и Гео Милев и завършва с тяхната екзекуция.

„А и като си помисли човек - зададе въпрос към публиката писателят - да не би нещо кой знае какво да се е променило от тяхното време до нашето? Същите неща са и в държавата, и в литературния живот“.

„Та затова ми се струва, че целият ми роман действително е дневник с днешна дата. Сякаш героите живеят тук и сега. И дневникът се получи от самосебе си. Един вид – виждаме се, говорим си, а после си записвам какво сме говорили“, сподели писателят.

Христо Карастоянов прочете емоционално откъс за ямболския анархист Георги Шейтанов. Присъстващите се потопиха в типичния разказ на писателя, изпълнен с ирония и комични ситуации. В него героят разказва как решил да стане революционер и да се влее в световните революционни маси. Карастоянов разказа и как Гео Милев сътворява прочутия си стих от поемата „Септември“: „…Нощта ражда из мъртва утроба/вековната злоба на роба:/своя пурпурен гняв – величав.“

Режисьорът Иван Добчев създава по книгата спектакъла „Гео“, който печели множество театрални награди „Икар“ и „Аскеер“. И въпреки че неговият спектакъл е вдъхновен от романа „Една и съща нощ“, постановката е съвсем самостоятелно произведение, което има свой творчески път и живот. Авторът сподели още, че се очаква книгата „Една и съща нощ” да излезе скоро на английски език в САЩ.

В заключение Христо Карастоянов отправи своето послание към присъстващите свои почитатели: „Хора, четете умни книги днес, за да не четете забранени утре. Дори „заех“ тази моя реплика на Гео Милев“.


Димитър ПЕТРОВ