Търсене

Начало Култура Научен форум за голямата разградска джамия и за Ибрахим паша
Научен форум за голямата разградска джамия и за Ибрахим паша
25 October 2017

Голямата разградска джамия ,,Макбул Ибрахим паша“ беше тема на лекцията на професор Любомир Миков, която се състоя в медийния и културен център към Главно мюфтийство – София, като част от инициативите, бележещи ,,Седмицата на джамиите“, която стана вече традиционна за страната и се провежда през октомври. Г-н Миков е наблюдавал и изследвал мюсюлманския храм в продължение на 25 години, чел е огромен по обем литература и е започнал труда си по книга за джамията чак когато се е почувствал сериозно подготвен за това.


Името на Ибрахим паша е едно от най-известните имена сред великите личности от епохата на Османската империя. Но също както е известен на всички, той също е толкова и „непознат“. Дори все още не се знае къде е гробът на пашата. А джамията в Разград, която носи неговото име? Какво се знае за нея? Точно на тези въпроси е посветил 25 години от живота си проф. Миков.

При направените проучвания открива документ от 1533 година, с който е учреден вакъфът на Ибрахим паша в Разград. От него се разбира, че през 1533 година Ибрахим паша е построил джамия в село Йенидже, което след построяването на храма се превръща в град и след години получава името Разград.

През 1599 година джамията изчезва, изчезнали са и всички документи, свързани с нея. Никой не може да отговори какви са причините за това. Според някои изследователи най-вероятно причината за изчезването на джамията е земетресение, но „това е невъзможно, защото ако е имало земетресение, би следвало и хамамът срещу джамията също да е бил разрушен“, казва проф. Любомир Миков.

На мястото на джамията, построена от Ибрахим паша през 1616-1617 г. /81 години след смъртта на везира Ибрахим паша, който е убит през 1536 г./ е построена нова джамия, която носи името на Ибрахим паша, защото е построен върху земя, от вакъфа на Ибрахим паша. Форумът, посветен на разградската джамия, продължи с още много въпроси и разкази от любопитни моменти от живота на ктитора.


Шенол АХМЕДОВ