Търсене

Начало Оживление Файтон за сватбени дефилета направи майстор от Самуил
Файтон за сватбени дефилета направи майстор от Самуил
29 October 2017

75-годишен жител на Самуил изработи собственоръчно атрактивен файтон. Оригиналното возило е със специално предназначение - да превозва младоженци и техните кумове и да прави демонстративни празнични обиколки из общинския център.

Майстор на файтона е Мехмед Мухарем Али. Идеята му хрумнала преди четири години, когато двама от внуците му, носещи неговото име навършили пълнолетие.


30_10_2017_faiton_2.jpg30_10_2017_faiton_1.jpgТъй като е логично младите мъже рано или късно да се заженят, бай Мехмед решил бъдещите им сватби да впечатлят гостите на тържеството и цялото село по нетрадиционен начин. Така събитията да се помнят дълго време.

Ръчната изработка на файтона продължила цели четири години. Освен направата на пейките за булката и зетя, както и за кума и кумата, и на детайлите, той закупил няколко картини, които монтирал от двете страни на "каляската". А за покривалото се погрижила съпругата му, която набавила скъпа дамаска. Файтонът е направен така, че да може да бъде теглен от магаре, кон или пък лека кола. За последното майсторът купил и сложил специално приспособление. Според него обаче най-подходящо за целта било да се впряга бял кон. Той вече се е договорил със съселянин, който притежава такъв красавец, да го предоставя при всеки празничен повод срещу скромна почерпка.

30_10_2017_faiton_3.jpgКогато файтонът бил готов, /преди около два месеца/ това се разчуло в района и при Мехмед Али се появили кандидат-купувачи от ромската общност, които му предложили 4000 лева в брой. Гордият собственик обаче отказал. Той остава непреклонен, че файтонът ще бъде ползван само за сватби и други тържествени случаи. За целта той вече е разширил идеята си и освен за внуците и роднинските деца, шареното возило ще бъде предоставяно безвъзмездно и на младоженци от други населени места в общината. Изискването е само то да се пази и върне до няколко дни след сватбеното тържество.

Изработката на файтона от самуилския Сали Яшар /б.р.героят от разказа на Йордан Йовков "Песента на колелетата"/ е закономерен финал на това, с което е започнал да си изкарва хляба още през далечната 1958 година. До 1962 година той е коларо-железар, а след това и в казармата в Кремиковци се занимава със сходна дейност - оправя ресорите на файтоните, с които се возели полковници и други офицери по това време. След казармата започва работа в АПК-то в Самуил като ковач. Занаята научил от дядо си Али, като редовно поддържал духалото за сгорещяване на желязото в ковачницата му. След това постъпва на работа в БДЖ като шлосер, а после дълги години е ревизор -вагони.

През 1990 година Мехмед Али отива със семейството си в Турция за да провери условията и евентуално да се пресели там . В Авджилар го посреща шумотевицата и мръсния въздух от безбройните автомобили в мегаполиса. Още в първите дни от престоя си в южната съседка той категричн решава да се завърне в Самуил, където започва да ремонтира магарешките каручки на съселяните си. Всъщност файтонът, за който пишем в настоящия материал не е първият в практиката на бай Мехмед. През 1978 година той изработва такъв по поръчка на негов познат, който живее в Турция и сега шарената четириколка е там.

В момента майсторът от Самуил и другият му внук Али, който вече е женен и е прихванал от занаята на дядо си, замислят да направят файтон. Той обаче ще бъде от по-висок клас - с чупки, което ще позволи вземането на по-остри завои.


Димитър КИРИЛОВ