Търсене

Начало Оживление Стотици ученици почетоха делото на народните будители
Стотици ученици почетоха делото на народните будители
01 November 2017

С поднасяне на венци, дефиле със снимки на будители, възрожденски стихове и песни беше отбелязан патронният празник на ОУ „Никола Икономов“ в Разград. В навечерието на Деня на народните будители възпитаници на школото припомниха великите дела на българските книжовници, просветители, духовници и общественици.


01_11_2017_praznici-3.jpg„Всеки народ има празници, но само българският чества Деня на своите будители. Дълъг и пребогат е списъкът на духовници, книжовници, учители, оставили писмен знак в нашата история. В този списък достойно място заема патронът на нашето училище – Никола Икономов. Ние учителите и учениците, работещи и обучаващи се в тази сграда, носим духа на традициите и предизвикателствата на нашето време“, каза директорът на училището Виктория Георгиева.

Празникът в училището завърши по необичаен начин с право българско хоро, на което се хванаха всички деца и учители.

В навечерието на Деня на народните будители първолачетата от ДТС „Роли Дроли“, с художествен и класен ръководител Валентина Георгиева, представиха художествено-музикална композиция „Четете азбукарчета!“. През изминалите два дни децата дадоха сериозна заявка за голямата сцена като изнесоха спектакъла пред техните родители и съученици. Без грешка и с изключителна артистичност, достойна за Народния театър, те рецитираха мъдрите завещания на просветителите и пяха песни, посветени на книгите и писмеността.

01_11_2017_praznici-2.jpg

Вчера на специална церемония всички 100 първолачетата от школото получиха звание „Първокласник“, след като произнесоха детска клетва и обещаха да пазят вазовия плам и воля.

Празникът на българските просветители и книжовници отбелязаха и в ОУ „И. С. Тургенев“.

Учениците от четвъртите класове и деца от подготвителната група се срещнаха с историка Нели Николова, която е уредник на къща музей „Димитър Ненов“. Тя им разказа за разградските възрожденски училища – как са изглеждали сградите, с какво са си служили даскалите при обучението на учениците, какви са били правилата в училище и още интересни факти от епохата на Възраждането.

Зверска изява
 01_11_2017_heloin.jpg

Зомбита, вещици, страшни духове, демони и вампири обладаха вчера Центъра за обществена подкрепа в Разград, за да изплашат злото и да дадат път на доброто.

Малчуганите, клиенти на Центъра, маскирани като зловещи създания от филмите и приказките, отбелязаха Деня на Вси светии с карнавално шоу, с рисунки, с изработка на тиквени сувенири, маски и фенери.

В края на срещата Николова подари на училищната библиотека специално издание на Регионален исторически музей вестник – „Разградъ. Новини от миналото“.

Деня на народните будители отбелязаха и малките възпитаници на Детска градина №6 „Шестте ястребинчета“ в Разград, които изнесоха концерт под надслов „Вечните песни на България“.

Гости на тържеството бяха кметът на Разград д-р Валентин Василев, началникът на РУО-Разград Ангел Петков, представители на отдел „Образование“ в община Разград, родители на малките изпълнители от двете подготвителни групи. Градоначалникът зарадва малчуганите с енциклопедии, а от името на Областния управител на Разград Гюнай Хюсмен беше поднесено саксийно цвете.

Празникът на духовността и просвещението отбелязаха възпитаниците на ПГПЧЕ „Екзарх Йосиф“, които поднесоха венец пред барелефа на своя патрон в двора на гимназията. Учениците припомниха великото дело първия български екзарх, който е бил духовен титан, прозорлив политик, мъдър духовник и умел дипломат. След това ученически хор изпълни Химна на народните будители.

В приветственото си слово за празника директорът на гимназията Пейчо Георгиев поздрави 18-те ученици, които са отличени в XXV Национален конкурс „Горди с историята и духовните си постижения. 10 години България в ЕС“. Те ще получат своите награди на официална церемония на 10 ноември в Националния историческия музей в София.

По повод Деня на будителите по-рано вчера учениците се срещнаха с поетите Иван Димитров, Пламен Панчев и Дачо Господинов.

В следобедните часове учениците от осмите класове на Езиковата гимназия отбелязаха Хелоуин. Те участваха в конкурс за най-оригинален костюм и маска за празника, затова се преобразиха като ангели и дяволи, чудовища, вещици, духове, вампири, зомбита, скелети, магьосници, принцеси и феи. Момичетата и момчетата участваха в дефиле и представиха на английски език своя персонаж пред тричленно жури, председателствано от директора Пейчо Георгиев. Комисията определи по трима победители в петте категории на конкурса и отличи учениците с най-страшни, реалистични, креативни, приказни и смешни костюми. Учениците показаха своите творчески заложби в конкурс за изработка на тематична рисунка и оригинален тиквен фенер за Хелоуин.

С награждаване на победителите в конкурса за есе „Какъв трябва да бъде будителят днес“ беше отбелязан празникът на просветителите в ПГТС „Христо Смирненски“ в Разград.

Деветокласникът Габриел Петров получи грамота и парична премия, осигурена от училищната управа. Наградата на гимназиста връчи областният управител Гюнай Хюсмен, който допълнително му даде 50 лева от собствения си джоб.

Сертификат за участие получи още един участник в конкурса – Виолин Банчев.

Учениците бяха поздравени от Ангел Петков – началник на Регионалното управление на образованието.

Антония КИРИЛОВА