Търсене

Начало Култура Александрина Шаханова представи петте си книги пред разградската публика
Александрина Шаханова представи петте си книги пред разградската публика
01 November 2017

Почетен плакет за 80-годишния си юбилей получи при гостуването си в Разград Александрина Шаханова, известна в публичното пространство като филолог, белетрист, публицист, поет и литературен критик.


01_11_2017_pisatelka-4.jpgСрещата с русенската авторка мина под мотото „Приказка за облаци с дъх на есен написана с тебешир и молив“, което обединява заглавията на три от нейните книги. Литературната вечер беше организирана от Конфедерацията на българските писатели – клон Разград, Регионална библиотека „Проф. Боян Пенев“ в партньорство с читалище „Делиорман 2014“ и сдружение „Север“.

В навечерието на Деня на народните будители в Художествена галерия „Проф. Илия Петров“ се събраха ценители на художественото слово от Разград, Русе и Исперих.

За яркия творчески и житейски път на Александрина Шаханова разказаха доц. Живодар Душков, който е редактор на две от нейните книги, писателят Яхя Акбулут и неговата съпруга – поетесата Гюлсер Мазлум.

Първата книга на авторката е сборник със статии с методическа насоченост и носи заглавието „Учебен анализ или прочит на лунна светлина“ /2006/. На следващата година излиза от печат сборникът „Аналектра“, който обединява публицистика, проза и стихове.

През 2012 година Шаханова издава биографичния роман „С тебешир или молив“, а две години по-късно се ражда стихосбирката „С дъх на есен“. Последната книга на писателката е романът „Облаци“, а в момента подготвя за печат публицистично издание с есета, литературна критика и импресии и поетична стихосбирка със сатирични мотиви и лирични миниатюри.

Авторката сподели с публиката, че най-голямото й лично предизвикателство като творец, е било създаването на мемоарния роман „С тебешир или молив“, в който описва, без фалш и подмяна на събития, житейските си изпитания като преподавател по български език и литература. Чрез интригуващ повествователен маниер тя разказва за трудния си професионален път като учителка, обхващайки периода от края на Възродителния процес до наши дни.

За новия си роман „Облаците“ писателката отбеляза, че неговото съдържание е отлежавало повече от 20 години в съзнанието й, преди да намери материален израз. Първоначално е замислен като епистоларен роман, но впоследствие решава да разчупи жанровата форма.

Посланието, което авторката отправя към читателите е, че в зряла възраст любовта също може да бъде красива.

„Неоспоримо е майсторството на белетриста Шаханова не само в повествованието, но и в пресъздаването на вътрешния диалог на героинята, пропит с дълбок психологизъм. Той се допълва и се подсилва от разместването на времевите пластове чрез завръщане в спомена за преживяното. За това допринася и включването на епистоларния жанр в художествената тъкан на романа. Впечатлява също така и умението на авторката чрез няколко детайла да внуши ярка представа за обстановка или за значима вещ. В описанията на тоалетите, с които главната героиня Биляна е облечена, когато посреща дългоочаквани гости, също и от описанието на ястията и подредбата на масата, прозира душата на домакинята, на жената – естет“, каза пред публиката Гюлсер Мазлум.

Събралите се ценители на изящното слово се запознаха и с поезията на Александрина Шаханова, в чиято основа лежи нейната любов към природата. Едни от най-завладяващите й произведения прочетоха Севдалина Петкова – учител и член на Конфедерацията на българските писатели и Хабибе Расим – председател на НЧ „Делиорман 2014“ – Разград.

Стихове, написани специално за предстоящия 80-ти рожден ден на авторката, представиха нейни колеги по перо – Донка Василева, Павлина Стаменова и Антоанета Александрова от Исперих.

Литературната среща завърши със стилен коктейл в галерията и многобройни пожелания към юбилярката за здраве, дълголетие и творческо вдъхновение.

Антония КИРИЛОВА