Търсене

Начало Култура 12 училища получиха сборник с народна музика на Александър Христов
12 училища получиха сборник с народна музика на Александър Христов
01 November 2017

Регионална библиотека „Проф. Боян Пенев“ предоставя на единадесет училища от Разград и на българското училище във Вашингтон, САЩ сборник с народна музика. Библиотеката като издател и автора на книгата Александър Христов вярват, че с този жест към гимназиите и основните училища ще провокират интереса на младите хора към корените им, към музиката, смятана за универсален език за комуникация.


01_11_2017_sbornik.jpg01_11_2017_alexandar-hristov4.jpgНотното издание „Български песенен и инструментален фолклор от Разградско“ на маестро Александър Христов е с посвещение и автограф на автора.

Краеведският сборник съдържа 416 заглавия, от които 401 песни и 15 инструментални мелодии от Разградски регион. В предговора авторът изказва благодарност на всички певци и инструменталисти, изпълнявали записаните песни и инструментални мелодии, знаейки, че песенното фолклорно творчество ще бъде съхранено за идните поколения.

„Благодаря на читалищните секретари от селищата, където са записани информаторите – певци и инструменталисти, за пълноценното съдействие и създадената от тях добра организация“, пише авторът на изданието.

Трудът на Александър Христов е значителен като се има предвид колко записи е дешифрирал и записал с нотопис и текст. Съвсем на място той е изразил надеждата, че записаните от него песни ще се ползват от любителите на фолклора и групите за изворен фолклор в Разград и дори и извън границите на нашата държава, тъй като сборникът ще бъде изпратен и на българското училище във Вашингтон.


Галя РАЕВА