Търсене

Начало Оживление Съзвездие от разградски звезди изгря в национален конкурс
Съзвездие от разградски звезди изгря в национален конкурс
01 November 2017

Седем музикални звезди от Разград обраха наградите от Националния конкурс за млади изпълнители на популярна песен „Съзвездие“, който се проведе преди дни в Шумен.

Вокалната надпревара се организира за девета поредна година от община Шумен, Общинския младежки дом и Музикално студио „Стани звезда“.


01_11_2017_pevci-1.jpg01_11_2017_pevci-2.jpgВ тазгодишното издание участваха 70 млади певци от различни краища на страната – Варна, Бургас, Плевен, Ямбол, Сливен, Добрич, Севлиево, Русе, Търговище, Разград, Силистра.

Изпълнителите бяха разпределени в четири възрастови групи – в първа бяха деца от 5 до 8 години, във втора от 9 до 12, в трета група бяха участниците от 13 до 16 години, а в четвърта най-големите от 17 до 25 години.

Вокалните надежди се състезаваха в два тура с една българска песен и парче по избор. Изпълненията в двата конкурсни дни оценява жури с председател певецът Етиен Леви и членове – продуцентът в Българско национално радио Мая Райкова, музикалният мениджър Николай Текелиев, както и две млади вокални педагожки.

В националния конкурс „Съзвездие“ се изявиха три талантливи момичета от класа по поп пеене на Свилена Дечева от Центъра за работа с деца в Разград. Първо място в трета възрастова група грабна 16-годишната Андреа Начева, която изпълни „По първи петли“ на Васил Найденов и „Пурпурен дъжд“ на Принс.

На първа позиция с еднакъв брой точки се класира 13-годишната Преслава Петрова от същата школа, която спечели журито с песните „Нарича се живот“ на Невена Цонева и „Момент като този“ на Кели Кларксън.

Най-малката възпитаничка на Свилена Дечева – 9-годишната Татяна Петрова получи поощрителна награда във втора възрастова група за доброто си изпълнение на „Делфините“ на Йорданка Христова и руската песен „С добрым утром люди“ на Соня Лапшакова.

С престижни награди от певческия конкурс в Шумен се завърнаха младите музикални надежди Алейна Кенанова и Камелия Николова. Те са бивши възпитанички на вече покойната вокална педагожка Марияна Дучева и сега се подготвят самостоятелно за участията си.

18-годишната Камелия се пребори за първото място в четвърта възрастова група. На сцената на Младежкия дом тя изпълни песните – „Каква любов“ на Марияна Попова и „Аз съм светлина“ на Лара Фабиан. Младата певица е получила покана за участие в телевизионния формат „Гласът на България“, от която смята да се възползва следващата година.

Поощрителна награда във втора възрастова група получи 12-годишната Алейна Кенанова, която се представи с песните „Сълза“ на Лили Иванова и „Нямам вина“ на Лара Фабиан“.

Към съзвездието от млади таланти се присъединиха и две възпитанички на Детска музикална школа „Илия Бърнев“ към Народно читалище „Развитие 1869“.

11-годишната Дея Куманова спечели трета награда във втора възрастова група и впечатли оценяващата комисия от музикални специалисти с изпълнението на песните „Не ме гледай така, момче“ на Камелия Тодорова и „Не мога да се боря с лунната светлина“ на Лиан Раймс.

С голямата награда на кмета на община Шумен си тръгна 13-годишната Александра Златева, която имаше най-висок брой точки в трета възрастова група. Тя разкри широкия си вокален диапазон с песните „Сам“ на Лили Иванова и „Болка“ на Кристина Агилера. Освен наградата на градоначалника Любомир Христов, която има финансово изражение, талантливото момиче получи две покани за участия в международни конкурси в Прага и Казахстан, които ще се проведат през следващата година.

Антония КИРИЛОВА