Търсене

Начало Оживление Трабантаджии от Разград и Исперих отиват на национален събор
Трабантаджии от Разград и Исперих отиват на национален събор
08 November 2017

На 11 ноември от 13 часа в Павел баня предстои да се проведе мероприятие по повод 60-годишнината на една от емблемите на социалистическата автоиндустрия.

На 7 ноември 1957 г. в Източна Германия е произведен първият автомобил от марката „Трабант“. Името „Трабант“ възниква от конкурса за избор на име на първия такъв – Р 50 и в превод означава „спътник“. Тези малолитражни немски возила са произвеждани между 1957 и 1991 г в автомобилния завод VEB „Sachsenring“ в Цвикау, Германската демократична република.


08_11_2017_trabi-1.jpgПроизводството на превърналата се в легенда немска марка е спряно на 30 април 1991 г. За 34 години от завода са излезли 3 096 999 автомобила. „Трабант“ е една от най-успешните експортни стоки на ГДР и заедно с по-големият брат „Вартбург“ формира около половината от износа на социалистическата страна.

Картонената кола с пушещ двутактов двигател бързо става обект на подигравки, шеги и главен герой в редица вицове, но днес е ценна придобивка за много колекционери и привърженици на ретро автомобили.

Национален клуб „Трабант“ съществува от 2004 г. и e един от многочислените клубове, посветени на марката, всяка година край Лозница се провежда национален събор с участието на десетки притежатели на мукавяното возило.

Сега в празничния „Трабант Фест“ също ще вземат участие доста автомобили от различни краища на страната – Разград, Исперих, София, Ботевград, Плевен, Велико Търново, Търговище, Силистра, Русе, Добрич, Варна, Стара Загора, Пловдив, Благоевград и др. Очаква се автопаркът от соцвозилата да бъде разнообразен – от началото и края на производството на „Трабант“, такива, които ще привлекат със своя удивителен тунинг и външен вид.

Едни от тях ще бъдат две лимузини трабант, трабант 4х4, няколко трабанта от модела „600“ - от 1963, 1964 г и от 1965 г. трабант 600 комби, трабант делукс серия, масово срещаните трабанти 601 S, както и от последните модификации 1,1 с двигател на фолксваген, както и представители на по-големия брат от марката „Вартбург“. Заявилите участие засега са над 40 автомобила.

 

Ангел ПЕЕВ