shadravan.jpg abonament1.png
 
 
брой от 21.09.2018 г.
ekip7-small-2018-9-21.png

Търсене

Вход


Забравена парола
baner_ekip7_170x236.jpg
ludogorie.jpg
Начало
Малки архитекти от ОУ „В. Левски“ строиха небостъргачи и жилищни сгради
08 November 2017

Първокласниците от ОУ „Васил Левски“ се превърнаха в архитекти и цяла седмица проектираха и строиха небостъргачи, апартаменти с детски стаи, музеи и галерии. Това бе първата обучителна мисия от иновативната програма „Дизайн шампиони“ на „Red paper plane“. Тя е под формата на творчески проекти, чрез които децата опознават света през

очите на реални професии или човешки дейности и разрешават конкретни задачи по нов начин, подпомагани от възпитателите.


08_11_2017_arhitekti.jpgПроцесът на игра е адаптация на дизайн мислене – водеща методология за създаване на иновации в световен мащаб, разработена в Станфордския университет.

Методиката е приложена експериментално в няколко детски градини в София, а ОУ „Васил Левски“ е първото училище в България, в което се въвежда новият образователен продукт.

Дейностите, които провокират изследователския дух на децата, са част от цялостната концепция за развитие на училището, което в продължение на три години ще получава допълнително държавно финансиране като иновативно.

По план иновацията започна с първокласниците, които нямат изградени образователни стереотипи и приемат интерактивната форма на обучение с голям ентусиазъм. Новата образователна среда в техните класни стаи благоприятства този процес и дава възможност на децата да се движат свободно, да работят заедно и да общуват помежду си.

08_11_2017_arhitekti-6.jpgПървата от десетте мисии по дизайн беше озаглавена „Архитект“ и провокира огромен интерес сред първокласниците, които се учиха да работят в екип, да създават реален продукт и да го представят пред публика.

Момичетата и момчетата от всички първи класове се запознаха с най-внушителните архитектурни обекти като наклонената кула в Пиза, Бруклинския мост, небостъргачи в Ню Йорк и научиха за великите майстори Антони Гауди и Франк Лойд Райт.

След това децата, разпределени в екипи, започнаха да създават първите си архитектурни разработки.

„Всички бяха много активни по време на работата, нямаше скучаещи, незаинтересувани или апатични. С нетърпение очакват следващата мисия, по която ще работим“, коментира Анжелина Черникова, преподавател на първи „г“ клас, която заедно с колегите си Валя Георгиева, Лидия Горчева и Нели Минкова проведе с първокласниците първия обучителен модул по дизайн мислене.

В мисията бяха привлечени и родителите на децата, които им помагаха да осъществят домашните задачи по проекта. Идеята е семейство да подкрепя подрастващите в изграждането на умения за справяне с реални задачи, формиране на критично мислене и умения за общуване.

Всички новововедения в училището целят развиване на уменията на XXI век – креативност, решаване на проблеми, увереност в способностите, търпение и концентрация, емпатия, работа в екип. Всички тези умения, прилагани чрез системен и професионален подход, постигат по-висша цел – истинско желание за учене и положителна нагласа на децата към свят, изпълнен с нови предизвикателства.

Антония КИРИЛОВА