shadravan.jpg abonament1.png
 
 
брой от 21.09.2018 г.
ekip7-small-2018-9-21.png

Търсене

Вход


Забравена парола
baner_ekip7_170x236.jpg
ludogorie.jpg
Начало
Делото срещу д-р Мичев за измамените пациенти започва отначало
08 November 2017

Делото срещу д-р Бранимир Мичев, в което той е обвиняем за обсебване на лекарства, собственост на МБАЛ „Св. Иван Рилски“ в Разград, както и за измама на пациенти, ще трябва да започне отначало. Причината за това не са адвокатски трикове, а смъртта на един от съдебните заседатели в състава. Станимир Иванов е починал неочаквано, поради което производството се връща на кота „нула“ и то в момент, в който се очакваше да приключи с присъда.


Така в съдебната залата отново трябва да бъдат призовани близо 60 свидетели, както и да се изслушат вещите лица по 11 експертизи.

Тъй като от 5 ноември вече е в сила новият Наказателно-процесуален кодекс, делото ще започне по нови правила. Предстои насрочване на разпоредителното заседание, което вече ще предшества същинските процеси. На него съдът би могъл да определи първата дата за новото разглеждане, но само в случай че защитата на обвиняемия няма претенции по другите въпроси, които ще бъдат разгледани. Така, в най-добрия случай производството ще започне в началото на 2018 година.

Според прокуратурата в периода от 11 февруари до 24 април 2014 г. като хирург в областната болница д-р Бранимир Мичев противозаконно присвоил 55 флакона от препарата „Таргоцид 400“ на стойност 3203.40 лева, които владеел и пазел.

Антибиотикът, който се използва за лечение на тежки бактериални инфекции, бил собственост на МБАЛ „Св. Иван Рилски“, където Мичев по-рано работеше.

Второто обвинение е за това, че за времето от 24 февруари до 2 май същата година в Разград, с цел да набави за себе си имотна облага, докторът възбудил и поддържал заблуждение у близките на петима болни, с което им причинил имотна вреда в размер общо на 5327 лева.

Д-р Мичев подмамил роднините на пациентите си, че за лечението или операциите им са необходими скъпоструващи ефикасни или животоспасяващи консумативи и лекарства. Казвал, че той ще ги осигури лично, но за това трябва да му бъдат платени пари в брой лично на него. Сумите, които поискал, били различни за всички – 1700, 2000, 1560, 960 и 1847 лева.

Нанесените имотни вреди, за които д-р Мичев ще отговаря пред съда, са с по-ниска стойност – съответно – 360, 2000, 560, 560 и 1847 лева, или общо 5327 лева.

Част от въпросните пациенти вече са починали, при аутопсията на един от лекуваните е било констатирано, че в тялото му не е било вложено платно, за което хирургът е взел пари.

Припомняме, че в края на септември хирургът бе осъден ефективно по друго дело, в което бе обвиняем за измама и за подбуждане на вещо лице да даде невярно заключение. Присъдата от 3 години и 6 месеца лишаване от свобода бе произнесена от районния съдия Николай Борисов. Той е председател на състава и по това дело срещу д-р Мичев.

Мила КЮЛЮМОВА