shadravan.jpg abonament1.png
 
 
брой от 21.09.2018 г.
ekip7-small-2018-9-21.png

Търсене

Вход


Забравена парола
baner_ekip7_170x236.jpg
ludogorie.jpg
Начало
Сезират прокуратурата за финансови нарушения в Капанския ансамбъл
08 November 2017

Районната прокуратура ще бъде сезирана за финансови липси и злоупотреби в Капанския ансамбъл, това съобщи временно изпълняващият длъжността директор на културната институция Светослав Митев на пресконференция, на която присъства и кметът на Разград.

Ръководителят на състава посочи, че е извършена инвентаризация на паричните средства в присъствието на комисия, при която е установено, че липсват 20 000 лева от касата.


08_11_2017_kapanski-4.jpgСледваща проверка показва, че се губят близо 2 000 литра закупено гориво, което трябва да бъде в автобуса или микробуса на Капанския ансамбъл. Автобусът е изминал 2629 километра без пътни листи, а за останалите за 6633 километра има документация, но не са издадени заповеди за пътуване.

„Всички тези нарушения се дължат на безстопанственост и неправилно поведение на предходното ръководство на Капанския ансамбъл. Директорът е отговорен за контрола, който трябва да се налага и за начина, по който се изразходват средствата от бюджета. Оказва се, че от касата са давани служебни аванси от 3 000 до 8 000 лева, а в командировъчните за участия в концерти фигурират имената на счетоводителя, касиера и хигиениста, които едва ли са излизали на сцена. Според мен е неморално и незаконосъобразно одобряването на документи с неоснователно направени разходи“, коментира Митев.

Той посочи, че е открил още нередности – на бившия автобусен шофьор е изплатена сумата от 1200 лева за създаване на сценичен декор от четири огради. Той получил същата сума за изработка на цървули за състава, както и за настройване на контрабаса на ансамбъла. В същото време съществувала практика със средства на Капанския ансамбъл да се купуват платове и да се шият костюми за състави от други общини.

Временно изпълняващият директор изтъкна, че сред счетоводната документация е намерил фактура на стойност 1200 лева за създаване на нов танц за СТФ „Лудогорска младост“, за който не е чувал като ръководител на формацията.

Според него за управлението на културната институция говорят реализираните приходи от концертна дейност, които за първите шест месеца на годината са в размер на 2 600 лева. От встъпването в длъжност на Митев в средата на юни досега ансамбълът е генерирал печалба от 10 800 лева, а прогнозата е до края на годината приходите да стигнат до 12 000 лева.

„Ще продължим да пазим името на Разград и да популяризираме българския фолклор, но преди това трябва да изчистим всички тези нередности, за да знае разградската общественост защо плаща данъци и поддържа Капанския ансамбъл“, заяви Митев.


Антония КИРИЛОВА