shadravan.jpg abonament1.png
 
 
брой от 21.09.2018 г.
ekip7-small-2018-9-21.png

Търсене

Вход


Забравена парола
baner_ekip7_170x236.jpg
ludogorie.jpg
Начало
13 ученици от Разградско – стипендианти на фондация „Комунитас“
08 November 2017

13 ученици от Разградска област са сред победителите в Националния конкурс „1000 стипендии“ на фондация „Комунитас“. Неправителствената организация стимулира момичета и момчета от 6 до 11 клас, които демонстрират интерес към хуманитарните, естествените науки и изкуствата.


„1000 стипендии“ е социално-образователен проект и обръща специално внимание на деца от малки населени места в затруднено социално положение, затова и техният дял е над 50% от финалистите. Целта на организаторите е да се създадат условия за социална мобилност и „прескачане“ на социални граници, което най-ефективно може да стане чрез образованието.

И тази година в конкурса участваха хиляди талантливи деца от цялата страна, които писаха есета в 15 различни области от науката и изкуството. В първия кръг комисия от специалисти разгледа кандидатурите и с одобрените ученици се проведоха индивидуални интервюта.

Сред 877-те финалисти в конкурса има 13 ученици от общините Разград, Исперих, Лозница и Самуил. Четирима от тях се пребориха за основна стипендия в размер на 500 лева и ваучер за книги на стойност 200 лева, а като бонус – право на писмени консултации с видни български специалисти и достъп до форума на „1000 стипендии“.

Журито класира бъдещите абитуриентки Илияна Симеонова от Разград и Мерлин Мехмед от Богданци, които имат афинитет към литературата. Основна стипендия получиха седмокласничката Траяна Куманова от Разград, която се развива в сферата на изобразителното изкуство и Елина Христова от Лозница, която е в 10 клас и се интересува от история.

Девет ученици от Разградско заслужиха поощрителни стипендии, които са под

формата на кредит за книги на стойност 200 лева. Комисията одобри Десислава Желязкова от Разград и Есин Шакир от Исперих с успехи в областта на математиката. Сред финалистите са петима участници, които се интересуват от литература, това са Александра Филипова, Станимира Начева и Тереза Илиева от Разград, Емине Ахмедова от Хума, Нехсат Хасан от Богданци.

Поощрителни стипендии спечелиха още две момичета от Разград – Адриана Николаева, която предпочита биологията, и Белослава Петкова, която развива таланта си да рисува. Отличените участници имат право на консултации със специалистите на проекта и достъп до форума „1000 стипендии“.

От фондация „Комунитас“ обявиха, че единадесетият национален конкурс е последното издание на „1000 стипендии“. За този период са връчени са 9239 стипендии, от които над 40 процента са за деца от малки населени места или живеещи в социално затруднение.


Антония КИРИЛОВА