shadravan.jpg abonament1.png
 
 
брой от 21.09.2018 г.
ekip7-small-2018-9-21.png

Търсене

Вход


Забравена парола
baner_ekip7_170x236.jpg
ludogorie.jpg
Начало
Един от оправданите по лознишкото дело съди прокуратурата за близо 100 000 лева
10 November 2017

Иск за близо 100 000 лева срещу Прокуратурата на България е завел в Окръжен съд-Разград един от оправданите по лознишкото дело.

Бившият вече строителен предприемач от Игнатиево Димо Йорданов претендира 90 000 лева неимуществени вреди, заради това че му е било повдигнато незаконно обвинение.


В резултат от продължилото близо 6 години наказателно преследване той се разболял, започнал да вдига високо кръвно и захар, живеел в непрекъснат стрес, а фирмата му фалирала. Бизнесът му затънал, защото като обезпечителна мярка по процеса бил наложен запор на всичките му лични и фирмени сметки. Така без препитание останали не само той, съпругата и децата му, но и семейството на сестра му, с която работели заедно. В резултат от това Йорданов си навлякъл сериозни лични проблеми с близките, а към днешната дата е гурбетчия – заминал за чужбина да търси работа.

От държавата той претендира и 4500 лева имуществени вреди, тъй като толкова му стрували адвокатските хонорари и съдебни такси.

Припомняме, че в наказателния процес подсъдими бяха кметът на Лозница Айхан Хашимов, заместниците му Гьокчан Ахмед и Мехмед Билялов, както и служителите в общината Метин Мустафов и Шоаиб Зинорейн. Те бяха обвинени в безстопанственост и длъжностни престъпления.

За присвояване на чуждо имущество в големи размери чрез ползване на документ с невярно съдържание пред съда отговаряха Йорданов, предприемачите Диян Стойков от Варна, Хашим Ашимов от Цар Калоян и Николай Тодоров от Трапище. В хода на делото обаче обвинението именно срещу Йорданов бе изменено в по-тежко – присвояване на чуждо имущество не в големи, а в особено големи размери.

Прокуратурата твърдеше, че щетите за републиканския бюджет възлизат на 627 272 лева – толкова пари били платени от кметската управа за ремонти на сгради, разрушени от бури менте.

Средствата били отпуснати от Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерския съвет по времето на вицепремиера и министър на извънредните ситуации Емел Етем за „преодоляване последствията от стихийни бедствия през 2009 година“.

През май 2016 година Окръжен съд-Разград постанови осъдителна присъда единствено за кмета на Лозница. Всички останали подсъдими бяха оправдани. В началото на тази година Апелативен съд-Варна потвърди решението в частта, която касаеше оневинените на първа инстанция.

Заведената сега претенция от Димо Йорданов прокуратурата оспори. Наред с това поиска и прекратяване на производството с мотива, че наказателното дело все още е висящо, тъй като е подаден протест във Върховния касационен съд. Съдът обаче реши, че искането е неоснователно.

Според адвоката на Йорданов неговата присъда не е била оспорена пред ВКС и е вече в сила.

За да се изяснят тези обстоятелства, а и защото по уважителни причини вещото лице по съдебно-психиатричната експертиза не се яви в залата, делото беше отложено за средата на януари догодина.

Мила КЮЛЮМОВА