shadravan.jpg abonament1.png
 
 
брой от 21.09.2018 г.
ekip7-small-2018-9-21.png

Търсене

Вход


Забравена парола
baner_ekip7_170x236.jpg
ludogorie.jpg
Начало
Възпитаници на интерната в Завет – с десетки дела в съда в Кубрат
10 November 2017

Десетки дела срещу възпитаници на Интерната в Завет е разгледал Районният съд в Кубрат през последната една година. Това установи наша проверка, която бе провокирана от зачестилите противозаконни отнемания на автомобили в региона.Оказа се, че учениците от ВУИ „Н. Й. Вапцаров“ са посягали не само на коли, но и са автори на кражби на пари, цигари, ракия, храни, телефони и други вещи от частни домове и магазини. Потърпевшите от посегателствата им са предимно от Завет и Кубрат.

От декември 2016 г. до края на миналия месец съдът в Кубрат се е произнесъл с повече от 15 решения и определения срещу възпитаници на интерната. В повечето случаи те са действали в групи по трима или четирима и по-рядко самосиндикално, а за да смекчат последствията за себе си са сключвали споразумения с прокуратурата.

Смущаващото е, че масово младежите са правили рецидиви впоследствие, при това много скоро и неколкократно. Така са се превърнали в постоянни клиенти на съда в Кубрат и се е стигнало до момент, в който магистратите е трябвало да групират наказанията им по повече от две-три дела.

Сред „рекордьорите“ е младеж, който въпреки че е настанен във възпитателно училище, вече има в досието си шест присъди за кражби от районните съдилища в Кубрат, Габрово, Велико Търново, Трявна. Заради множество рецидиви пък друг негов съученик е получил две ефективни наказания, изразяващи се в настаняване в Поправителния дом в Бойчиновци за десет месеца.

Пробация, обществено порицание и условни присъди са другите начини, с които съдът се е опитал да въздейства върху младите нарушители. Очевидно обаче за част от децата в интерната противообществените прояви са станали начин на живот.

По информация от пресцентъра на ОД на МВР – Разград от 1 декември миналата година до момента в областта са регистрирани общо 11 кражби и опити за кражби на автомобили. Всички те са на териториите на общините Завет и Кубрат, а зад тях стоят момчета от ВУИ-то.

Мила КЮЛЮМОВА