shadravan.jpg abonament1.png
 
 
брой от 21.09.2018 г.
ekip7-small-2018-9-21.png

Търсене

Вход


Забравена парола
baner_ekip7_170x236.jpg
ludogorie.jpg
Начало
Областният управител инспектира ремонта на джамията „Ахмед бей“
10 November 2017

Областният управител на Разград Гюнай Хюсмен посети джамията „Ахмед бей“ в Разград, за да провери как върви ремонтът на храма. Средствата за възстановяване на покрива – 10 000 лева – бяха отпуснати от Дирекция „Вероизповедания“ към Министерски съвет след отправено искане от Районно мюфтийство и писмо за подкрепа от страна на Областна администрация - Разград.


10_11_2017_ahmed-bey-1.jpgРемонтът е започнал в средата на октомври, след като мюсюлманското настоятелство е избрало най-добрата от няколко оферти на строителни фирми – разказа районният мюфтия Мехмед Аля. Изпълнителят е разградска фирма, която предложила най-ниска стойност за най-много извършени дейности.

Средствата от Дирекция „Вероизповедания“ са поискани заради теч от покрива на сградата, която е построена през 1542 година, а последният ремонт на покрива е през 1964 година.

Ремонтът включва цялостна подмяна на покривната конструкция, която е с площ 158 кв.м, изолация, изчистване с пясъкоструйник на мухъла по стените, запълване на пукнатините в стените със специален разтвор, подмяна на дограмите във вид, по-близък до оригиналния. На този етап е приключила подмяната на по-голямата част от керемидите – на купола с площ 98 кв.м, предстои подмяната и на корнизите.

Областният управител поздрави районния мюфтия за разумното и пестеливо разходване на държавните средства.