shadravan.jpg abonament1.png
 
 
брой от 21.09.2018 г.
ekip7-small-2018-9-21.png

Търсене

Вход


Забравена парола
baner_ekip7_170x236.jpg
ludogorie.jpg
Начало
"Царското семейство" се изнася от Разград, заминава в чужбина
10 November 2017

Вчера кметът на Разград д-р Валентин Василев подписа меморандум с директора на Фондация „Четири лапи“ д-р Марина Иванова, който касае съдбата на двете малки новородени лъвчета, лъва Асен и двете двойки лъвове от разградския зоокът. На срещата присъства и председателят на Общински съвет – Разград Надежда Радославова.

10_11_2017_lapi-2.jpg

По време на събитието бяха коментирани последващи стъпки, които ще бъдат предприети за създаване на по-добри условия за лъвовете от разградския зоокът. Кметът увери, че Общината има желанието и ще работи в партньорство за най-добро решение на създалата се ситуация.

Д-р Иванова обясни за "Екип 7", че „Четири лапи“ търси нов дом /в чужбина/ на петте от общо седем членове на "царското семейство" в Разград: двете малки лъвчета, по-големия Асен, който е болен, и 12-годишните Хектор и Рая. Другата двойка лъвове, която е на 7 години, ще остане в Разград.

В периода 20-26 ноември ще дойде специалист по диви котки, който ще прегледа всички животни в зоокъта и ще направи вазектомия на мъжките. Болният лъв Асен ще се извози със специализиран автомобил до клиника в София, където ще му бъде направен скенер, ще се определи състоянието му и ще се назначи лечение. Престоят му в София ще бъде в столичния зоопарк, където му е отредено място и порцион.

10_11_2017_lavove6.jpgД-р Марина Иванова каза, че във връзка с размножаването на лъвовете в зоокъта още от 2010 година са водени разговори от страна на Фондацията с тогавашното ръководство на Община Разград, но не е постигнат консенсус. Тя изрази удовлетворение, че с настоящото ръководство на Общината диалогът е конструктивен.

Кметът и д-р Иванова коментираха точките от подписания Меморандум, една от които е за стъпки за подобряване на условията в зоокъта за получаване на лиценз от МОСВ. От „Четири лапи“ ще съдействат на Община Разград с експерти, за да бъде изпълнено споразумението в тази си част.

Фондация „Четири лапи“ е международна организация за защита на животните със седалище във Виена, Австрия, и дейност в 14 страни от Европа, Азия, Африка, Австралия и Северна Америка. Основана през 1988 г., организацията „Четири лапи“ си сътрудничи с зоологическите градини за преустановяване отглеждането на животни в неподходящи условия.