shadravan.jpg abonament1.png
 
 
брой от 21.09.2018 г.
ekip7-small-2018-9-21.png

Търсене

Вход


Забравена парола
baner_ekip7_170x236.jpg
ludogorie.jpg
Начало
Празнична седмица в ОУ „Ив.С.Тургенев”
13 November 2017

По повод патронния празник на ОУ „Ив. С. Тургенев“ в седмицата от 6 до 10 ноември се проведоха Тургеневи дни в училище.

Първокласниците се състезаваха по краснопис. Най-добрите в „Буквички – низ от мъниста“ бяха Аниса Хасан и Преслава Николаева, 1 „а“ клас и Дилек Али и Джан Реджеб от 2 „б“.

Че „Писането е лесно“ доказаха второкласниците. Участниците в състезанието писаха под самодиктовка, колкото се може по-красиво стихове, посветени на родината и на родния дом.

13_11_2017_tur-1.jpg

Всеки клас имаше и своя победител: от 2 „а“ – Ниляй Хюсеин и Айтунч Алиев, от 2 „б“ – Синем Шабан и Серай Рафи, от 2 „в“ – Гюзюм Евгениева.

Третокласниците се надпреварваха в „Четенето лесно“. Те се състезаваха кой клас ще прочете най-дълъг текст за определено време, четейки във „Верижка”. Журито реши да връчи и индивидуални награди на Владислав Начев и Антон Атанасов от 3 „а“ и Пламен Иванов, Бедиха Ибрямова и Ниляй Адем от 3 „б“.

Най-големите ученици в начален етап, четвъртокласниците, имаха творческа задача – да измислят „Приказка без край“. Борбата за приза „Най-добър приказник“ беше оспорвана, затова журито отсъди две първи места- за 4 „а“ и за 4 „б“ клас.

Обявеният Ден на актьорското майсторство се превърна в двудневно театрално приключение. Актьорските трупи, заявили участие в състезанието, се оказаха, толкова много, че сцената на училището беше малка да ги побере в един ден. В два поредни дни в ОУ „Тургенев” се игра театър! Всеки клас се включи с драматизация на българска народна приказка. Публиката се наслади на невероятното изпълнение на най-многобройната драматична трупата от 4 „а“ клас.Театралите от 4 „б“ пък завладяха сцената със своите оригинални костюми, а в постановката на 3 „а“ освен артисти на сцената имаше и овце и волове, рисувани разбира се. Седмокласниците предизвикаха смях със съвременната си пиеса „Чимиджимичамиджоми”.

Учениците от петите и шестите класове под ръководството на В. Начева подредиха изложба с рисунки върху произведения на Ив. С. Тургенев. Денис Али от 5„а“ клас рисува по романа „Дворянско гнездо“, Йордан Събев от 6 „б“ клас по повестта „Първа любов”, Ахсен Мюмюн от 6 „а“ по„Ася”, а Елина Христова от 6 „б“ клас спечели награда с рисунката си „В навечерието“.

Под наслов „Моето училище“ бяха проведени конкурси за литературно творчество и изработване на проекти с мултимедийни средства. С първа награда за поезия бе удостоена Кристислава от 5 „а“ клас , а за есе наградата бе присъдена на Надежда Цанова от 6 „а“. Имаше и специални награди за Елина, Дуйгу и Никол от 6 „б“, които в есетата си направиха интересни предложения за развитие на училището- да има талисман на училището, да се въведат униформи от сини и розови анцузи и други. Отборни награди в състезанието за мултимедийни презентации получиха 6 „а“, 6 „б“ и 7 „а“ клас.

Тургеневите дни завършиха с весело общоучилищно тържество , на което всички заедно изпълниха и химна на училището.