Търсене

Начало Новини В Разград отбелязаха 100-годишнината от кончината на д-р Заменхоф
В Разград отбелязаха 100-годишнината от кончината на д-р Заменхоф
13 November 2017

Преди дни по случай обявяването от ЮНЕСКО на Лудвиг Заменхоф за патрон на 2017 г., Есперантски дом на културата „Д-р Иван Кирчев“ и РБ „Проф. Боян Пенев“ отбелязаха 100-годишнината от кончината на създателя на междунардния език.

В библиотеката бяха проведени две събития. Първото бе откриване на 6 ноември на пътуваща изложба „Д-р Заменхоф“, предоставена от Полски културен институт, която ще остане до 15 ноември.


13_11_2017_esperanto.jpgНа следващия ден ръководството на ЕДК „Д-р Иван Кирчев“ проведе тържествена вечер. В началото всички присъстващи станаха на крака и изслушаха химна на есперантистите, Димитрина Катева – председател на ЕДК „Д-р Иван Кирчев“, откри вечерта и предостави на екрана поздравления от различни световно известни есперантисти. После даде думата на Иваничка Маджарова, доайен на есперантистите, която прочете доклад за д-р Заменхоф. След това присъстващите имаха удоволствието да чуят автентичен запис на гласа на д-р Заменхов - приветствие пред V световен конгрес - 1909 в Барселона. Последва Специална презентацията "Заменхоф по света, у нас и в космоса", представена от Димитрина Катева.

След кадрите за есперантски обекти с имена на улици, хотели, хижи и др. бяха показани и снимки от Разград: надпис „Есперантски дом за култура” и барелеф на Заменхоф. В следващите мигове прозвуча рецитал по стихове на Заменхоф на есперанто и на български: „Ho, mia kor“, „Pluvo“, „La espero“, „La Vojo“. Накрая, за голяма изненада на всички, химнът на Есперанто прозвуча от симпатично папагалче, съвсем като оригинала.

В събитията участваха и ЕД „Д-р Л. Л. Заменхоф“ с ръководител Радка Стоянова.


Димитър ПЕТРОВ