Търсене

Начало Искам думата Нужни са новатори и предприемачи, а не послушни работни пчелички
Нужни са новатори и предприемачи, а не послушни работни пчелички
27 November 2017

Една работна среща за проблемите на младите хора, която отразих преди дни, предизвика в мен бурен циклон от размисли за професиите на бъдещето и развитието на технологиите.

На въпросната кръгла маса участниците обсъдиха високия ръст на безработица, ниското заплащане на труда, нарастващата потребност от квалифицирани кадри и куп други теми, които се дъвчат в медийното пространство в последното десетилетие.


antoniq_kirilova.jpgСилна съпротива изпитах срещу твърденията на експерти, че не трябвало младите хора да се стремят към удобна работа зад бюро и да учат специалности като икономика, програмиране, дизайн, политология и финанси. Бизнесът имал нужда от монтьори, шофьори, стругари, мотокаристи, дърводелци, шивачи, работници в сервизи и автомивки, с две думи търсят се хора с професии.

Нека се върнем още в ХХ век, когато започва бурното развитие на промишлеността и се създават нови професии, които да обслужват производството и търговията като счетоводители, финансисти, администратори, анализатори, IT специалисти. Живеем във век на новите технологии, които интензивно променят света и дори да ни се иска, не може да се върнем към аграрно-индустриалния строй.

В XXI век всички сме изправени пред нови предизвикателства и ако искаме да прогресираме, е необходимо да бъдем гъвкави и да развиваме нови умения, за да бъдем конкурентоспособни. Съвременният свят ни дава неограничени възможности и човек, който инвестира в образованието си, няма да остане без работа. Живеем във време, което позволява на един IT специалист да живее в Разград и да работи от вкъщи за IBM, като получава 4000 и повече лева заплата. Всеки, който има необходимата подготовка и квалификация, може да работи дистанционно за която и да било световна компания.

Но нека се опитаме да видим картината глобално - според наскоро публикувано изследване, до 20 години над 50% от сегашните работни места ще изчезнат и дейността на хората ще се автоматизира. Новите технологии бързо намират приложение в промишлеността и машините ще заменят работниците в производството. В следващите десетилетия роботи ще извършват работата на продавачи, касиери, готвачи, сервитьори, складови работници, банкови служители и секретари. И това не е утопична прогноза, а съвсем реален процес, който тече в момента и на пазара вече се предлагат разработени софтуери, които ще заменят човешката дейност в различни отрасли. Да не забравяме предимството, че роботът извършва дейността, за която е програмиран, без да задава въпроси, без да се оплаква, без да боледува и без да иска заплата и по-добри условия на труд.

Логично стигаме до заключението, че в бъдеще собствениците на бизнес ще търсят специалисти, които да им свършат работата, която не може да се автоматизира. Приключва времето на работните пчелички, които сляпо следват команди, без да им се налага да мислят и да поемат отговорност. Съвременният свят изисква от нас да придобием нови качества, защото, както знаем – оцеляват най-приспособимите.

Предизвикателството пред образователната система е да възпитава мислещи млади хора, които имат ресурса да се справят с проблеми и конфликти, да въвеждат иновации, да създават нови предприятия, дейности и технологии, които ще създадат модерния облик на света.

Антония КИРИЛОВА