shadravan.jpg abonament1.png
 
 
брой от 15.08.2018 г.
ekip7-small-2018-8-15.png

Търсене

Вход


Забравена парола
baner_ekip7_170x236.jpg
ludogorie.jpg
Начало
Събират дарения за топъл обяд на социално слаби деца
01 December 2017

Започна коледна кампания за набиране на средства за осигуряване на безплатен обяд в училище за нуждаещи се деца, съобщи директорът на Секретариата на Областния съвет на БЧК в Разград д-р Милена Кехайова.

Благотворителната инициатива се провежда с подкрепата на хипермаркет „Кауфланд“, където е поставена кутия за дарения с логото на БЧК. До 8 януари клиентите на магазина ще имат възможност да пуснат парични средства в подкрепа на програмата „Топъл обяд“.


01_12_2017_obqd-3.jpgНабраната сума ще се използва за разкриване на трапезарии в училища в Разградска област, в които ще се предоставя безплатен обяд на деца от социално слаби семейства и сираци. За осигуряване на топла храна през зимните месеци са необходими по два лева на ден за едно дете.

Целта на кампанията е намаляване на заболеваемостта сред подрастващите, която произтича от нередовното и непълноценно хранене. В същото време топлият обяд в трапезариите на БЧК облекчава семейния бюджет на материално затруднените родители и насърчава децата да посещават редовно учебните занятия. Това от своя страна ги предпазва от рисковия фактор на улицата, допринася за тяхната социализация и възпитание, създава у тях усещане за пълноценно детство.

Паралелно с набирането на средства по програмата „Топъл обяд“ текат отчетните събрания на младите доброволци от клубовете на БМЧК в областта. По време на срещите членовете на червенокръстката организация оценяват възможностите да влияят активно върху изборите на връстниците си, свързани със здравословния начин на живот и обсъждат алтернативите за подкрепа на местно ниво.

Събранията включват изнасяне на отчет за дейността на клуба за текущата година и приемане на план за работа за следващия едногодишен период. На събранията на БМЧК присъстваше Наталия Балтаджиева, щатен специалист по младежка дейност в Секретариата на Областния съвет на БЧК – Разград.

На заседанията доброволците в младежките клубове от областта получиха сертификати за обучители по темите „Превенция на ХИВ/СПИН“, „Работа с деца от уязвими общности“ и „Обучител по програма „Хелфи“.