shadravan.jpg abonament1.png
 
 
брой от 9.11.2018 г.
ekip7-small-2018-11-9.png

Търсене

Вход


Забравена парола
apis2.jpg
ludogorie.jpg
Начало
Събират дарения за топъл обяд на социално слаби деца
01 December 2017

Започна коледна кампания за набиране на средства за осигуряване на безплатен обяд в училище за нуждаещи се деца, съобщи директорът на Секретариата на Областния съвет на БЧК в Разград д-р Милена Кехайова.

Благотворителната инициатива се провежда с подкрепата на хипермаркет „Кауфланд“, където е поставена кутия за дарения с логото на БЧК. До 8 януари клиентите на магазина ще имат възможност да пуснат парични средства в подкрепа на програмата „Топъл обяд“.


01_12_2017_obqd-3.jpgНабраната сума ще се използва за разкриване на трапезарии в училища в Разградска област, в които ще се предоставя безплатен обяд на деца от социално слаби семейства и сираци. За осигуряване на топла храна през зимните месеци са необходими по два лева на ден за едно дете.

Целта на кампанията е намаляване на заболеваемостта сред подрастващите, която произтича от нередовното и непълноценно хранене. В същото време топлият обяд в трапезариите на БЧК облекчава семейния бюджет на материално затруднените родители и насърчава децата да посещават редовно учебните занятия. Това от своя страна ги предпазва от рисковия фактор на улицата, допринася за тяхната социализация и възпитание, създава у тях усещане за пълноценно детство.

Паралелно с набирането на средства по програмата „Топъл обяд“ текат отчетните събрания на младите доброволци от клубовете на БМЧК в областта. По време на срещите членовете на червенокръстката организация оценяват възможностите да влияят активно върху изборите на връстниците си, свързани със здравословния начин на живот и обсъждат алтернативите за подкрепа на местно ниво.

Събранията включват изнасяне на отчет за дейността на клуба за текущата година и приемане на план за работа за следващия едногодишен период. На събранията на БМЧК присъстваше Наталия Балтаджиева, щатен специалист по младежка дейност в Секретариата на Областния съвет на БЧК – Разград.

На заседанията доброволците в младежките клубове от областта получиха сертификати за обучители по темите „Превенция на ХИВ/СПИН“, „Работа с деца от уязвими общности“ и „Обучител по програма „Хелфи“.