shadravan.jpg abonament1.png
 
 
брой от 14.11.2018 г.
ekip7-small-2018-11-14.png

Търсене

Вход


Забравена парола
apis2.jpg
ludogorie.jpg
Начало
Помощ, санират ни!
01 December 2017

Тежка съдба явно чака всички разградчани, чиито блокове се санират по безплатната национална програма. Сигналите за некачествен ремонт и нанесени поражения от него буквално валят в „Екип 7“.

В черния списък след ЕПЖБ-2 на ул. „Бели Лом“ 60 и жилищния блок на „Абритус“ 15 в Разград, вече и най-големият обект, който ще бъде саниран с цел енергийна ефективност - блок 12 в жк „Орел“.


01_12_2017_sanirane-10.jpgРаботата по него е започнала през август, в момента на приключване са строително-ремонтните дейности по два от общо осемте входа. А майсторлъкът на бригадите вече дебне отвсякъде. Съмнения, че работата ще се свърши некачествено, се появили още в началото, но че проблемите ще са толкова много и с такива размери никой не си е и помислял. Това научихме от Киранка Маркова, която живее на предпоследния шести етаж във вход „З“. За нея грижите започнали през август, когато майсторите, закрепвайки скелето около блока, разцепили отгоре до долу стената на хола й. Отворила се пукнатина с широчина около сантиметър, достатъчна да провреш пръста си през нея.

01_12_2017_sanirane-9.jpgВеднага потърсих техническата ръководителка, обеща да прати хора да го оправят. Днес, утре, никой не идваше. Наложи се пак да ходя да напомням и какво мислите се случи – дойде един от работниците и запълни пукнатината с гипс отвътре. А отвън директно залепи стиропора. Не искам да си мисля какво ще стане при едно и по-леко земетресение, разказа Киранка.

Холът обаче бил само началото. Последвал таванът в спалнята. Докато майсторите събаряли винкелите от терасата на съседа над нея, паднало парче мазилка у тях.

Малко след монтирането на новата безплатна ПВЦ-дограма в кухнята й навън заваляло, заваляло и у Киранка. Повикала тя майсторите, а те замазали наново запълнените със стиропор луфтове между прозорците и стената. И на следващия дъжд пак протекло. А те пак дошли да замажат. Сега жената чака под напрежение следващия валеж, за да види какво ще се случи. Че прозорецът не е нивелиран и го затваря трудно е най-малката й грижа.

01_12_2017_sanirane-2.jpgМеждувременно обаче случка се случила и в последните две здрави помещения в апартамента й. Миналия петък, след като махнали скелетата от едната страна на блока, протекло в банята и в килера.

От 1981 година живея тук, никога никъде не съм имала течове. Наложи се да викам комшията над мен да отвори жилището си, тъй като той живее на друго място, за да видим има ли проблем в неговата баня. Там обаче всичко беше наред и аз пак отидох да търся техническата на обекта. Тя уж обеща да прати хора, до днес /б.ред.- сряда/ още никой не ме е потърсил. И надали това ще се случи, като се има предвид че от три месеца чакам да оправят другите поразии, които сътвориха, обезнадеждена е жената.

Киранка твърди, че е ставала свидетел на уникални сцени, като например майстор да затапва дълбока 30-сантиметрова дупка с парченце стиропор, след което да бърка с пръсти в оранжевата мазилка и пак с пръсти да замазва отгоре...

Целят блок е надупчен по този начин от металните шишове, с които закрепваха скелето. И сигурно навсякъде така с пръсти е замазано отгоре-отгоре. Представете си колко е здраво, разсъждава Киранка. Показа ни и колко здраво е изграден новият парапет от итонг на терасата ти. Блокчетата са захванати с едва два-три сантиметра за стария трегер, а останалата им част стърчи навътре в балкона. Спойката по между им е слагана от ред да мине, на места си има светли отвори, видя „Екип 7“. Вероятно ще ги затъмнят директно с външната изолация.

Видими резултати от работата на мургавите бригади има и по фасадата, и вътре във входа. Тръби – отдушници, към които са свързани кухненски аспиратори, стърчат от няколко тераси.

Освен че са грозни, те са толкова дълги, че миризмите от манджите влизат право в комшиите отсреща.

На няколко пъти падала новата мазилка на една от междуетажните площадки, след поредица неуспешни опити да я сложат като хората, майсторите се отказали.

И така, да му мислят живеещите в останалите шест входа на блок 12. Както и всички други, на които им предстои безплатно саниране. Защото, очевидно, най-лошото тепърва предстои.


Мила КЮЛЮМОВА